Boghandlen der fik en Tony pris

Det er ikke kun teatre, der kan ligge Off-Broadway. Lige overfor New York Times på 40th gade ligger The Drama Bookshop, som selv modtog en Tony Award i 2011. 

I Danmark er det tæt på umuligt at opdrive teaterbøger i en almindelig boghandel. Nogle dramaer kan evt. bestilles fra forlaget Drama, og i de særligt velekviperede boghandlere kan man med lidt held finde en halv hylde med særlige teaterbøger. Som regel et endnu ikke solgt sidsteeksemplar af Teaterleksikonet og en enkelt bog om noget skuespilteknik.

Som et barn i en slikbutik

Så da jeg stødte på, at New York husede The Drama Bookshop, var det på besøgslisten allerede første dag af mit ophold. Butikken ligger i dag i et nedlagt fabrikslokale i udkanten af Theatre Distict på 40th Street.

The Drama Bookshp indgang

Lokalet er overskueligt og luftigt, men det er stadig proppet med teaterbøger. Om spilleteknik, om opbygning af roller, om enkelte teatre, om musicals, skuespillerbiografier, et hav af dramaer helt tilbage fra de gamle græske op til de nyeste som “Den mystiske sag om hunden i natten” – der selvfølgelig også går sin sejrsgang på Broadway – en Shakespeareformet duftblok til bilen, postkort og gammeldags fotokopierede oversigter over teatre i hele USA.

Og så er der skam også et lille black box teater i kælderen med plads til 60 personer, hvor der er masser af arrangementer og ikke mindst readings  året rundt.

Samlingssted for de håbefulde

Boghandlen er selvfølgelig et samlingssted for langt de fleste med en faglig interesse eller bare ægte kærlighed til teater. Men en stor del af dem er skuespilleraspiranter og teaterstuderende. De sidder og læser dramaer, søger efter det rette til at bruge til den næste audition eller optagelse på en skole. En af butikkens store salgsvarer, indså  jeg, var de ydmygt udseende $10 dramaer, som netop unge skuespillere har brug for til at komme videre i karrieren. Som på en anden kaffebar kunne de få et stempelkort, hvor det 11 drama er gratis.

De flossede kort blev trukket op af pungen hos de to piger foran mig i køen. De var tæt på deres gratis eksemplar, kunne jeg se på de røde stempler, og tænkte, om det mon også ville føre dem til den drøm, de uden tvivl arbejdede hårdt på at opnå?

Men hvor mange af de unge besøgende i The Drama Books Shop den mandag i maj ender mon med et karriere i teatret,  resten af deres liv – også selv om det ind imellem ikke er på fuld tid? Når nogen af dem så langt? Jeg ved godt, jeg skulle  føle beundring for dem for at prøve, men jeg havde alligevel svært ved ikke at være en lille smule melankolsk ved tanken om, alle de unge mennesker, hvoraf flere af dem uden tvivl har et klart talent – som måske aldrig når længere end til at håbe og få flere og flere stempler på deres kort i bookshoppen. Fordi kampen er så uhyggeligt hård i New York. Men det er så også derfor, Broadway stadig føles så magisk og er så berømt: Det kun er de bedste, der står på scenen her.

Ikke desto mindre kan The Drama Bookshop dog bryste sig af at have fulgt en hel del af de største i teatret, bl.a. dramatikerstjernerne Sam Shepard og David Mamet fra de var unge og forsøgende til nu.

Født i The Golden Era

Der var det lidt lettere for de unge teateraspiranter dengang The Drama Bookshop åbnede i 1917. Broadway havde mange, mange flere teatre og produktioner end i dag. Der var langt større muligheder for alle med skuespildrømme, både de skrivende, spillende og komponerende. Dengang var boghandlens fysiske eksistens udsalg på et af de mange teatre i byen, men i 1923 blev det til en rigtig butik – midt i Broadways Golden Era.

I dag samarbejder butikken med 3.000 udgivere, de har 45.000 titler i deres database, og på hylderne i den hyggelige forretning er der omkring 8.000 dramaer på hylderne.

Drama Bookshp reol

Mest skuespil

Det lykkedes dog danskeren på besøg at slå boghandleren – der virkelig ligner alt hvad man kan forestille sig af den altvidende, akademiske bogorm/bibliotekar/boghandler – lidt ud af kurs med sit spørgsmål om de havde bøger om at skrive om teater, teatret og medierne og PR. Han kløede sig i det store skæg og viste mig så butikkens mindste hylde, som jeg allerede havde snuset til.  Fristende var det meste af det, der stod der, som de to bind med sladder og gode historier om teaterhotellerne i New York eller den enorme coffee table book om UKs National Theatre (der havde krævet en ekstra kuffert at fragte hjem). Men jeg havde allerede plukket den eneste anmelder-bog,  nemlig Dorothy Parker: “Complete Broadway 1918-1923”.

Jeg fik slæbt 5 bøger og et sjovt, indforstået teaterpostkort med fra mit besøg. Og det var kun med opbydelse af al min modstandskraft, at det ikke løb mere af med mig end det.

Tony Award Winner 2011

Så jeg synes, det var et fremragende valg, da Tony komiteen i 2011 valgte The Drama Bookshop til modtager af deres Tony Honors for Excellence in the Theatre. En ærespris til institutioner, personer eller organisationer med en ekstraordinær betydning for amerikansk teater. Boghandlen fik den for at være en “an unwavering supporter of the theatre.”

The Drama Bookshop

The Drama Bookshop ligger på 250 W. 40th St. Men kan også følges tæt på afstand via deres blog, deres Facebookside og på Twitter – se hvordan og bliv fristet af deres enorme udvalg af teaterbøger på deres hjemmeside

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s