Nye chefer og en på vej

Betty Nansen Teatret fik ny direktørduo, og dagen efter blev det offentliggjort, at Det Kgl. Teater nu også skal have ny skuespilchef.

Betty Nansen Teatret har i årevis været det teater, der har været mest snak om, hvem skulle overtage, når Henrik Hartmann og Peter Langdal stoppede.

20140902-222412-80652914.jpg
Stefan Larsson og Vibeke Windeløv får deres daglige gang på Betty Nansen fra 1. februar 2015. Så får de forhåbentlig også tid til at lære hinanden at kende. (Foto: Rolf Konow/PR Betty Nansen)

De to nu udnævnte kan jeg med sikkerhed sige aldrig har været på tale. Hvis bestyrelsen ville overraske, er det lykkedes.
Men spørgsmålet er, om det er til ikke bare Betty Nansen Teatrets, men det københavnske teaterlivs, fordel?

Sat sammen
Af visse artikler fremgår det mere eller mindre direkte, at bestyrelsen faktisk havde så klar en ide om, hvem der skulle sidde i direktørstolene, at de endte med at gå så vidt som til selv at sætte et par sammen, selv om de ikke kendte hinanden og næppe havde fundet sammen af egen fri vilje.

Dét er i sig selv bekymrende.
Nok har Stefan Larsson prøvet det samme Aarhus Teater, men det var med en meget anden type direktør end hvad Vibeke Windeløv lader til at ville være. Samtidig er der ingen tvivl om, at hun især var bestyrelsens førstevalg, og at den kunstneriske direktør nok mest handlede om, at hun ikke har nogen teatererfaring. Og det ville alt andet lige gør det svært for hende at sidde som ene-direktør.

Parret har dog ikke ligefrem brugt timer på formøder, tyder de foreløbige udmeldinger i pressen på. Faktisk har de intet meldt ud om, hvad de så sammen mener at kunne med Betty Nansen Teatret. Byens måske bedste teater, som i i hvert fald perioder har været det væsentligste teater i København og Det Kgl. Teaters onde ånd.

Teatret eller filmen?
Mandag gik en pressemeddelelse ud om, at Windeløv nu starter nyt produktionsselskab sammen med tre andre. Og vist står der, at hun fra 1. februar har sin daglige gang på Betty, men det er tydeligt, hun skal spille en rolle i selskabet.
Så vi har altså at gøre med en ny direktør, som ikke har tænkt sig at slippe sit hidtidige job som film-producent, og må formodes at ville have et sidejob i sin egen virksomhed, hun skal bruge sit navn, sin status og også noget energi på.
Jeg kan ikke påstå, jeg synes, det er en fordel. Uanset at størstedelen af hendes tid vil være på teatret. Går jeg ud fra.

Så vi håber på skuespilchefen nu…
Direktørudnævnelsen på Betty Nansen blev altså langt fra det man kunne have håbet på af nytænkning, visionære ideer og tanker om hvad godt teater for et større publikum kan være i det 21. århundrede. Den nye duos hidtige cv har ikke vist afgørende nyt i den retning.

Men en del af dem, man havde forestillet sig som fremragende direktører på Betty Nansen Teatret kan nu istedet vise sig at blive den nye skuespilchef på Det Kgl. Teater.

Morten Hesseldahl fyrede – omend det hedder noget andet – meget overraskende Emmet Feigenberg. At de to næppe havde helt samme syn på, hvad skuespillet på Nationalscenen skulle fremover, kunne man godt fornemme, og nu har den nye chef taget konsekvensen.

Stefan Larsson bliver det ikke. Han ville sikkert have søgt efter at være blevet vraget som øverste chef for Dramaten tidligere på året. Skuespilchef stillingen havde umiddelbart været mere logisk for ham.
Hvis ikke Morten Kirkskov føler, han skal følge Aalborg Teater mere på vej, så er han et stærkt bud på ny skuespilchef, som vil kunne realisere Hesseldahls ideer om, hvordan Skuespillet skal sætte høj standard for dansk teater og tiltrække et stort publikum. Han har været en fremragende chef på Aalborg Teater, og det meste lader sig nærmest overføre direkte til Det Kgl.
Men umiddelbart tænker jeg, det mest oplagte bud kunne være en Thomas Bendixen – hvis han har erfaring nok. Han er blevet teatrets næsten faste klassiker-instruktør. Han behersker også det folkelige og populære, og han er god til de store skuespillere og kender huset rigtig godt nu.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s