De Fantastiske Fire – hvad ABC kunne

DR1 genudsendte i aften portrættet af Dirch Passer fra serien “De fantastiske fire”. Selve serien sluttede på DR K igår.

Sammen med Jakob Steen Olsen blev jeg for knapt et år siden involveret i DR’s planer om at lave en serie om Danmarks mest legendariske komikere, Kjeld Petersen, Dirch Passer, Jørgen Ryg og Preben Kaas.

20131230-221718.jpg

Baggrunden var vores dengang nyudkomne biografi om Preben Kaas og vores lidt ældre om de fire komikeres vigtigste mentor, teaterdirektør Stig Lommer. Manden der var helt anderledes overfor sine kunstnere og en væsensforskellig teaterleder end den Mefisto-type, filmen “Dirch” tegner. Han har intet hold i virkeligheden.

Spændende og bevægende
Vi er selvfølgelig mest inde i Preben Kaas’ historie og qua ham også Jørgen Ryg. Men personligt var jeg utroligt glad for at være med til at give Kjeld Petersen den plads i dansk teater- og revyhistorien, han selvfølgeligt bør indtage. Han var unik, men er alt for overset i eftertiden. Præcis det der var med til at gøre hans skæbne tragisk. Og jeg synes, producer Lone Legaard får skabt et meget smukt og bestemt bevægende porteæt af manden.
Det kan ses endnu her

Udsendelsen om Dirch Passer genudsendte DR 1 i aften. Hvilket jeg er glad for – set i lyset af gårsdagens visning af “Dirch” som jeg stadig mener er en fuldstændig forvrænget skildring af manden. Båret af en underlig nedladenhed og antipati mod al komik.

De to “unge”
Jørgen Ryg er det mest ubeskrevne blad af de de fire stjerner. Selv om han uden tvivl er den mest populære af dem, efter Dirch selvfølgelig. Udsendelsen om ham har den store fordel, at han sammen med Preben Kaas laver en masse tv, og derfor er der meget fine klip til at fortælle om ham og vise, hvad han kan. Ligesom han også selv var meget åbenmundet i interviews. Ret besynderligt taget i betragtning, at han som person faktisk er temmelig introvert.

Og så i går var det det sidste portræt, det om Preben Kaas. Som på mange måder var det, der var tættest på os, men også på to af de andre gennemgående personer i udsendelsen, Preben Kaas’ søn Nikolaj Lie Kaas og Ulf Pilgaard for hvem han var en slags mentor.
Det blev et meget fint og helstøbt portræt, DR havde drejet. Som både viste energien, festen, stemningen omkring Preben Kaas, uden at svigte bagsiden af det hele: hans hidsige temperament, hårdheden i branchen, de ekstremt barske vilkår skuespillerne og teaterdirektørerne måtte operere under, hans konstant brudte familier.

Stig skabte stjernestunderne
Det er et fascinerende kapitel af dansk teaterhistorie. Men ikke kun fordi det var så vildt og festen var så forrygende. Ikke kun fordi de var sjove på en måde, kun virkelige stjerner er. Mest fordi det miljø der blev skabt af Stig Lommer på ABC, og som Preben Kaas tog med sig videre til Cirkusrevyen, er helt anderledes end det, der hersker på danske teatre i dag.

20131230-224733.jpg
Det har ikke snævert noget med alkoholpolitikken at gøre, men snarere med at her var en direktør, der krævede meget, men som også gav meget. Et ellers lavloftet teater, hvor der var utrolig højt til det menneskelige loft. Stig Lommer bedrev primadonnaledelse længe før nogen tænkte i de baner. Han havde et unikt blik for stjerner og formede dem i høj grad selv, ligesom han er manden bag begge de to par, der tilsammen blev “De Fantastiske Fire”. Skuespillerne elskede at arbejde på ABC og publikum elskede endnu mere at komme der. Den symbiose forstod Stig Lommer til fulde at dyrke og udvikle.
Det er små 65 år siden Stig Lommer rykkede ind på det nedslidte Montmartre og skabte ABC ud af det, og i dag fascinerer det os mere end nogen sinde. Det er der faktisk god grund til.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s