3 millioner gik i teatret sidste år

Tallene for dansk teater sidste år er nu klar. Knap 3 millioner tilskuere blev det til.

Hvilket svarer til tilskuerantallet sidste år. Men det er et par hundrede tusinde flere publikummere end i sæsonen 2010/11, så det går den rigtige vej.

De generelle tal er lige i år svære at sammenligne. For en række af teatrene eller kategorierne har først tal på for iår, ikke de to foregående sæsoner. Men der hvor forandringen især er, er at Det Ny Teater er flyttet over i kategorien Statsstøttede teatre.
Ikke fordi teatret får flere penge i år end tidligere, men fordi deres huslejetilskud er kommet på finansloven efter paraplyorganosationen Københavns Teater for et par år siden forsøgte at fjerne dette tilskud fordi der var krise på andre af fællesskabets teatre. Og så kunne Det Nys huslejetilskud rykkes derover.

De statsstøttede taber publikum
Ser man på tallene nu, havde det været en dårlig ombytning for publikum. For mens Det Ny Teater går frem, er det mere trægt med de andre – undtaget Østre Gasværk der står for en markant stigning.
Ligesom Det Kgl. Teater kommer væsentligt bedre ud af sæsonen. Sandsynligvis på grund af “Robin Hood” i Dyrehaven.

Men ellers er der en tilbagegang, nogle steder stor, andre steder en tilbagevenden til sæson 2010/11 tallene generelt hos de statsstøttede teatre.
De Små Storbyteatre mister 50.000 tilskuere, det er mærkbart i det ikke prangende antal af publikummere, de i forvejen har. Nørrebro Teater går ned i antal publikummer for tredje år i træk og har fra sidste sæson alene et minus på lidt over 16.000.
Aarhus Teater holder ikke niveauet fra sidste successæson, de har knap 20.000 færre i sæderne i år.
Men mest radikalt ser det ud hos Republique. De har det største tilskud indenfor Københavns Teater, og der har tidligere lydt kritik af, at de ikke formår at trække ret mange i teatret. Så eksperimenterende kan man trods alt ikke beskylde dem for at være. Ikke desto mindre er de nu igen nede på tilskuerantallet fra sæson 2010/11. Det vil sige, at de næsten har halveret deres publikumsantal på blot én sæson.

Hvad er scenekunst?
På positivsiden kan man konstatere, at de ikke statsstøttede teatre, ja de bidrager til statistikken med næsten en tredjedel af alle publikummere. Og så skal man endda regne med, at det er i netop denne kategori, der er de største udsving i forhold til hvilke forestillinger, man tæller med.

20131221-233406.jpg
Det år, hvor “Mamma Mia” musicalen i Tivoli solgte over 100.000 billetter, var den ikke desto mindre glemt i første optælling. Først i en revideret statistik kom den med ind.
De ikke statsstøttede skal ikke nødvedigvis opgive deres tal, hvor det går automatisk med de støttede. Og så er det også i kategorien ikke statsstøttet scenekunst, den største diskussion om, hvad der skal regnes med, ligger. Er standup for eksempel?
Det mener jeg jo, også selv om det ikke spiller på Det Kgl. eller Østre Gasværket, som det har været tilfældet med en Anders Matthesen et par gange.

Smagen flytter sig
3 millioner kan man godt være bekendt. I så lille et land som Danmark med et sprog, der ikke ligefrem har turistappel. Vi bliver aldrig en turistmagnet som West End, der hver aften har cirka 32.000 tilskuere inde. Ikke engang med hjælp fra Bournonville.
Men statistikken vidner om, at publikums smag flytter sig. Fra de statsstøttede teatre over næsten én kam til de kommercielle, der tilbyder publikum noget andet – og måske er mere indstillet på at give folk det, de vil have. For ellers kan de ikke overleve.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s