Jeg tror heller ikke, kultur afgør et valg

Kommunalvalget er overstået. Kulturpolitikken fyldte ikke noget. Igen ikke. Men er det mediernes og politikernes skyld?

20131120-123646.jpgDa jeg stod i stemmelokalet i går med den hvide seddel i hånden, så indrømmer jeg gerne, at det ikke var kulturen, der afgjorde, hvor jeg satte mit kryds.
Det var de klassiske velfærdsydelser, der var udslagsgivende.

Nu kan man jo med al mulig ret sige, at jeg bor i en kommune, der har masser af kultur, hvoraf størstedelen af den er statsstøttet, så jeg er overpriviligeret.
Det er sandt. Men til gengæld er jeg også i en kategori vælgere, hvor kulturen spiller en væsentlig større rolle i mit liv, end for de fleste andre. Alligevel er lige dén del af den kommunale ydelse ikke den udslagsgivende for mig.

Få vælger kulturen
Min ageren er ikke så forskellig fra andre danskeres. En måling på Altinget|kultur i september viste, at kulturen kun er af afgørende betydning for 4,8 % af vælgerne, når de stemmer til kommunalvalg.

Man kan sagtens gradbøje det tal. Eller erkende, at det er sådan det er.
Det betyder ikke nødvendigvis, at den lokale kultur er i fare. Men at kulturlivet har haft en tendens til at tale sin egen betydningsbærende rolle for højt op. Mest for pengenes skyld.
Det er rart, at man kan gå i teatret eller biografen lokalt, men det er alt andet lige vigtigst, at ens barn kan komme i god skole, at ens immobile mor ikke får liggesår, fordi hjemmeplejen er 100% privatiseret og man ikke skal tage et privat banklån for at lappe hullerne i vejene hver gang vinteren har været særlig hård.

Hvordan vælger vi ny bopæl?
Politiken har idag en artikel om, at kulturen ikke har den næsten afgørende betydning for, hvor vi bosætter os, som man – med en lidt luftig brug af Richard Floridas ideer om den kreative klasse – har fremhævet både kommunalpolitisk og selvfølgelig i kulturlivet.
Jo, siger artiklen, når vi er på niveauet Roskilde og Skanderborg, for deres festivaler er landskendte og fylder medierne. Men om der er et egnsteater eller en middelalderfestival, har ikke en betydning. Ikke i forhold til børnenes skolevej, arbejdsmuligheder for hele familien.

Helle Nørgaard, der forsker i tilflytning til yderkommunerne på Aalborg Universitet, kan heller ikke bevise, at kulturtilbud i sig selv får folk til at flytte til mindre byer. Når først folk har bosat sig, er de glade for, at der er kultur til deres fritid. Men som attraktion overfor de ekstremt ombejlede borgere i 30-45 års alderen med to velfungerende børn og gode, sikre jobs (helst i det private)? “…i hvor stort omfang det virker, er et åbent spørgsmål”, konkluderer Helle Nørgaard.

Og her må jeg endnu engang undre mig over, at man aldrig har målt den slags? Jeg kan stadig ikke og kommer aldrig til at kunne se, at det kan gavne kulturen, at dens forsvarere og skabere, bakket op af enkelte politikere, bliver ved med at sige, at det er det, der gør et sted attraktivt at bo. At det brander en by overfor omverdenen.

Det er som om, man fra kulturlivet selv har haft en ambition om, at kvantitet var vigtigere end kvalitet. At jo flere institutioner, der var i en by, jo større events, desto mere synlighed og desto flere penge- til kulturen.
Det ville være skønt, om vi kunne vende den strategi til istedet at tale om kvaliteten, om kunsten og indholdet. For når Roskilde er kendt for sin festival, er det jo ikke bare fordi den er stor, men fordi den er noget særligt og den er gennemtænkt på mange planer. Og når Skanderborg har samme effekt er det netop fordi den har skabt et produkt, der ikke er Roskildes, og har gennemtænkt en særlig strategi for, hvad dén festival så er.
Men den effekt får de 10-20-30 andre byer, der nu har startet deres egen festival ikke. Plagiatet er overtydeligt. Og kommer til at signalere det modsatte: nemlig at denne by ikke har en klar identitet. Men den vil gerne ligne en anden og federe by, som du kender. Dig der med det gode job og velkomne skatteindbetaling.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s