Hæderspris til Lisbet Dahl

Lisbet Dahl modtog i dag Wilhelm Hansen Fonden Hæderspris

20131029-222832.jpg

Hun er en af de vigtigste personer i dansk teater. Og har været det i årevis.
Som Susse Wold så fint og morsomt sagde det i sin pristale, så er Lisbet Dahl som en Pippi. Hun løfter hvert år en stor broget hest, når hun sætter Cirkusrevyen op – i flere år den mest sete forestilling. Det betyder noget at skabe et produkt, der bliver set af mere end 150.000 mennesker live og bagefter af yderligere tusindvis, når revyen sendes i tv.
Hun er skarp, hun er uforlignelig indenfor den genre og indenfor instruktion af farcer og komedier.

Men hun er også selv en fremragende musicalsanger – en af de forestillinger flest mennesker stadig husker lysende klart, er hendes Piaf, selv om det er 32 år siden, hun spillede den.

20131029-223734.jpg

Men hun er også selv en glimrende og meget vidtspændende dramatisk skuespiller. Der ikke kun er sjov, men også kan beherske en nærhed og hverdagsrealisme, så man føler, man kender hende. Helt privat. Det var den side, vi så med den prøvede lægekone i “Sommer”. Hende der får det hele til at hænge sammen uden at gøre så pokkers meget stads ud af det. Men uden at være hverken martyr eller påtage sig det umenneskelige. Vi forstår, det er hårdt, men det er nu altså også det her, der er hendes liv.

Helt sin egen
Lisbet Dahls Pippi-side kommer også til udtryk ved, at hun altså er så supersejg. Som kvinde er det svært ikke at beundre hende.
Ikke fordi hun er en superwomen – selv om det er hun – men det er som om den slags damebladsudtryk virker helt forkerte, når det handler om Lisbet Dahl.

Det er hendes stil, hendes måde at være ekstremt sikker, selv om det overhovedet ikke ser sådan ud. Det er når hun, som Susse Wold fortalte om, kom et kvarters tid før hun skulle stå på scenen i “Chicago” og lige satte sig og fik en sludder med Susse Wold, der havde været på teatret den sidste næsten halvanden time. Men 10 min i Klar Scene, gik hun ind til sig selv, og når tæppet gik, var hun helt på. Faktisk gik hun i spagat uden at varme op, og det har Susse Wold ret i, man skal være en Pippi for at kunne. Det er jo sindssygt!

Det var dejligt, at Wilhelm Hansen Fonden gav hende hædersprisen i dag. Det er en af de største teaterpriser og en klar anerkendelse af en kunstner.
Det fortjener Lisbet Dahl mere end de fleste. Men på trods af hendes vidtspændende karriere og store roller i alle genrer, har teaterpriserne ikke hængt på træerne. Her hersker der stadig et utidigt snobberi i dansk teater. Hvor det at hun laver Cirkusrevyen ligesom gør det kontroversielt at prise hende.

Mange modtagere
Heldigvis der findes fonde, der ser stort på det.

20131029-230409.jpg Men derfor skal man da alligevel rose Wilhelm Hansen Fonden for at give 60 projekter indenfor dans, teater og musik støtte på et par millioner idag. På listen er smalle, smalle forestillinger, der er festivaler, enkelt kunstnere og initiativer med stor rækkevidde. Se selv listen her

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s