De frivillige skal ses og høres

Der er to måneder til kommunalvalget. 18 teaterforeninger fik i weekenden et intenst kursus i, hvad de kan nå på den tid. Men mest hvad de skal i gang med den 20. november.

20130916-155758.jpg

Weekenden blev tilbragt på FDBs – Coops er det jo – kursuscenter Severin i Middelfart (der især er kendt for sit kagebord),

20130916-155919.jpg som indpisker og tovholder på et kursus om politisk synlighed og kommunikation for teaterforeningerne.

På mode uden at være det
Arbejdskraften i de 65 teaterforeninger landet over består af frivillige, mens det teater de viser er professionelt og fra etablerede producenter som Det Kgl. Teater og Folketeatret.
Civilsamfundet og frivilligt arbejde kan ikke ligefrem klage over manglende opmærksomhed i disse år. Men når det kommer til den del af det frivillige arbejde, hvor der er allerflest mennesker engageret, nemlig indfor kultur og fritid, så er det ikke så synligt i medierne og det politiske landskab, som det frivillige sociale arbejde.

Det er selvfølgelig ikke så underligt: Der er flere penge, dvs. besparelser, at hente ind på social- og sundhedsområdet, end der er på kulturen. Som i kroner og ører fylder utroligt lidt på en kommunalt budget.
Ikke desto mindre er det vigtigt for teaterforeningerne at gøre opmærksom deres eksistens overfor deres kommunalpolitikere og deres embedsmænd. For selv om man ikke oppebærer et tilskud, der kan redde en kommune fra konkurs eller indkøbe mange robotstøvsugere til de ældre, så betyder det ikke, at det er sikret i al fremtid. Skal der spares, ser man gang på gang, at intet beløb er for småt.

Det kan man da ikke… Eller kan man?
For en del af de frivillige er det en hurdle at skulle tænke sig selv som lobbyist for teaterforeningen.
Nogle få kan stadig ikke se behovet. Så længe der er fred og ingen fare, er det da overflødigt arbejde? Den holdning har desværre lukket mange typer af foreninger, der ellers udførte et godt og succesfuldt arbejde. Der var bare ikke andre end deres medlemmer, der så det.
For andre virker frembrusende, sælgeragtigt og alt for overtydeligt, hvad man er ude på, hvis de skal tage direkte kontakt til politikere. Udgangen kan blive det samme, men de sidstnævnte her kan dog lettere hjælpes frem mod et godt resulatet, når blot de får redskaberne til at gribe det profesionelt an.

Deltagerne i kurset fik en hel del generel viden om kommunalpolitik med hjem, fra politikere, frivillige og forskere.

20130916-160609.jpg De fik erfaringsudvekslet, skudt løs med ideer og visioner, men fremfor alt blev de opmærksomme på, hvordan de kan bruge kommunalvalgte konstruktivt til at få målrettet deres politiske arbejde efter valget.

Lav jeres forarbejde
Kom igang med at læse på de opstilledes visioner, find ud af om der er nogen, der har en kulturinteresse, komme med til et valgmøder, spørg evt. om noget (men tro ikke det bliver hørt eller husket), og ellers bare lyt til, hvad kandidaterne prioriterer, og hvordan de ser kommunen udvikle sig. For selv om kulturen ikke bliver nævnt direkte, har man brug for den slags informationer, hvis man gerne vil have en succesfuld dialog. Især som helt uprøvet.

Eller gør det selv?
Roger Buch gik enda så vidt som til at forslå, at man kunne opstille sin egen Teaterliste eller samle kulturaktørerne i byen til en Kulturliste, og så stille op. For dog at sætte punktet på dagsordenen.

Der er stadig nogle uger at løbe på for de friske!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s