Bellahøjs bella vista

Værkerne fra den moderne tid er til diskussion. Det er guldalderen i dansk arkitektur, man nu skal enten bevare eller lade fare, for kan man forlange at folk skal bo i et museum?

I forvejen suser vinden om dem, men i disse dage er der mere blæst om Bellahøjhusene end normalt.

De modernistiske mesterværker af bl.a. Svend Eske Kristensen, Edvard Heiberg og Dan Fink lever ikke helt op til en moderne verden og families ønsker til isolering, køkkenfaciliteter og indretning. Beboerne vil renovere og dermed ændre facaderne, Kulturarvstyrelsen er klar til at rykke ud med en fredning.
Dagens kronik/kommentar i Berlingske er skrevet af sekretæren for boligforeningen. Det er et forsvar for deres ønske om at ændre, og man kan ikke ud af den læse, hvad de konkret ville gøre ved husene. De originale køkkener er der næppe mange tilbage af længere, og isolering burde man vel kunne foretage uden at ødelægge de enkle, ens og meget smukt tænkte facader.

Kulturhistorisk værdi
Bellahøjhusene er legendariske i dansk arkitektur. De er det såmænd i dansk kultur i det hele taget, for selvfølgelig var det netop i dem, Thorsboe placerede socialdemokraten Palle From i “Krøniken”, det er her – i de dengang meget dyre lejligheder – bl.a. det etablerede og velhavende ægtepar, Kjeld Petersen og Bodil Steen, bor i “Det var på Rundetaarn”.

Højhusene var nemlig det nyeste, moderne – og mondæne – dengang, de første blev indviet i 1953. Bygget for at afhjælpe bolignøden efter krigen, og netop lavet som punkthuse i grønne omgivelser, for at man kunne få så mange lyse og rummelige lejligheder på så lidt plads som muligt. Men huslejen endte med at blive meget høj, faktisk var den med en kvadratmeterpris på 36 kr tre gange så dyr som normalen i almennyttigt byggeri. Men så var der selvfølgelig også både centralvarme og det topmoderne køkkenudstyr: køleskabet samt mulighed for at aflevere sit tøj til vask, for så at hente det igen om aftenen.

Man kan læse charmerende og informative historier om husene på Kulturarvsstyrelsens altid læseværdige side 1001 fortællinger om Danmark.

Bispeparken renoveret – og ødelagt
Det er altså ikke “bare” en håndfuld højhuse, der er tale om, og derfor er det fuldt forståeligt, at Kulturarvsstyrelsen har øjne på husene og en mulig fredning.
Boligselskabet er imod, som man kan læse i Berlingske i dag. Og jeg indrømmer gerne, at jeg nok ligger i den kategori, de mener, vil gøre det til et Frilandsmuseum.

Men hvis man slår vejen omkring bl.a. det nærliggende Bispebjerg, mønsterområdet hvad angår arkitektonisk værdier, vil man måske give mig ret i min nervøsitet over, hvad især en gennemgribende facaderenovering af højhusene ville indebære.
I det smukke Bispeparken – bygget en ti år før af nogle af de samme folk som Bellahøjhusene – så man i 90’erne stort på bebyggelsens homogene, enkle karakter og satte overdækkede altaner på huset ud mod Tomsgårdsvej. Det ser forfærdeligt ud. Plasticbokse på den lange, gule murstensfacade, der i dag mest fungerer som pulterkamre for beboerne. Ikke ligefrem noget, der højner den arkitektoniske værdi…

At der udfra lokale læserbreve så også er noget, der tyder på, at den store opbakning til renoveringen og udskiftningen af vinduer og total renovering af køkken og bad overalt ikke har helt den fulde opbakning, som det ellers lyder fra officiel side, gør det så heller ikke mindre væsentligt, at man trækker vejret dybt endnu engang til. Og samtidig overvejer grundigt, om vi som et land kendt for vores fantastiske arkitekter og designere ikke snarere skal hæge om de værker, de har efterladt.

20130408-201721.jpg
Foto af Bellahøjhusene fra http://www.kulturarvstyrelsen.dk

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s