Bibliotekernes succes

De har været dømt døde mange gange. Fordi de var støvede og old school med alle de der bøger. Ikke desto mindre viser en ny undersøgelse, at danskerne elsker deres lokale biblioteker.

Hvis en tweens primære forslag til forbedring er at nedsætte prisen på bibliotekets automatkakao til 2 kr., så må man sige, at man har en succes.

Kulturstyrelsen har lavet en stor undersøgelse af folks tilfredshed med bibliotekerne, og den er ekceptionelt høj. Hvad der yderligere styrker undersøgelsens resultat er, at det rent faktisk drejer sig om svar fra 27.000 personer.

Hjørring Bibliotek har trukket arkivet frem. I et hjørne af det supermoderne bibliotek, kan man træde ind i en tidslomme.
Hjørring Bibliotek har trukket arkivet frem. I et hjørne af det supermoderne bibliotek, kan man træde ind i en tidslomme.
]<

De er glade for at komme der, for inspirationen, men også for den hjælp, man kan få på biblioteket. Og det sidste er ikke uvæsentligt i takt med, at bibliotekerne skal mere og mere, når Borgerservice lukker ned og folk uden pc især henvises til at bruge dem på biblioteket.
Men det siger også noget om bibliotekarernes evne til at hjælpe elever og andre unge i deres informationssøgning. Den del, som bliver mere kompliceret i takt med at man får så mange heats på sine søgeresultater. Det var unægtelig lettere at overskue dengang, man skulle bladre i bibliotekskortene i de store, brune kommodeagtige arkvier på 1970'ernes folkebibliotek. Man fandt formodentlig ikke altid det, man skulle bruge – og kunne måske have fundet det andetsteds. Men svært at overskue, var det ikke.

Sparet til succes?
Som bruger af biblioteket gennem et helt liv, kan man selvfølgelig kun glæde sig over, at tiden ikke er løbet fra det klassiske folkebibliotek. Samt at undersøgelsen også giver en vægt til forudsigelserne om, at biblioteket som kulturinstitution har fremtiden for sig – modsat hvad det ind imellem er blevet udlagt som hos især visse politikere.
Der hvor det er svært ikke at være lidt ambivalent er selvfølgelig, at tilfredsundersøgelsen er foretaget efter massive besparelser på især bibliotekerne rundt om i kommunerne. Visse steder har det lignet et blodbad.

Jeg hører selv til dem, der ikke bruger bibliotekarerne. Så at lukke mig ind på et bibliotek efter klassisk åbningstid for at låne bøger, er helt fint med mig. Det ser jeg som en serviceforbedring. Andre har det ikke på helt samme måde.
Det jeg frygter er selvfølgelig, at politikerne fortsætter deres spareøvelse på bibliotekerne, så de efterhånden bliver borgerservicebeholdere, og dermed varmestuer for de der skal have hjælp til det digitale Danmark fra 2015. Hvor det så ikke længere er så hyggeligt for tweens at komme og drikke kakao og snakke og kigge i bøger, på nettet og i magasiner. Eller bare hygge. Eller hvor der er så langt til bibliotekerne, at de efterhånden bliver forbeholdt de få – eller mange – der bor i de største byer.

Hjørring bibliotek er et mesterværk indenfor det moderne bibliotek. Her er altid mange mennesker i alle aldre, og det er blevet et lyst og harmonisk samlingspunkt i byen.
Hjørring bibliotek er et mesterværk indenfor det moderne bibliotek. Her er altid mange mennesker i alle aldre, og det er blevet et lyst og harmonisk samlingspunkt i byen.
]<

KL siger i Politikens artikel om undersøgelsen, at nu sparer de ikke mere her. Der er en grænse.
Den slags ved man jo desværre kan flyttes, og nu er der jo en undersøgelse, der viser, at folk kun er glade for det.

Forhåbentlig sker det ikke. De besparelser, der er gennemført nu, har styrket biblioteket, måske også fordi de har skabt en debat offentligt om bibliotekets fremtid og dets berettigelse.
For folkebiblioteket er ekstremt vigtigt. Det er ofte samlingspunktet i en by, fordi det netop er for alle. Og os der kommer på et jævnligt ved, at den gammeldags opfattelse af biblioteket som et sted, hvor man skal være stille og alting støver, er meget fjern fortid. Idag er der netop plads til alle, der er bøger, blade, legehjørner, masser af computere, venlige bibliotekarer, og tit og ofte også en eller anden form for hjørne eller cafe, hvor man kan "fika", som svenskerne ville sige.
Men det må ikke blive et sted, der udvikler sig til kommunekontor eller ligger så langt væk fra folk, at der kun er råd til at have biblioteker i de største byer – sådan så det ikke toptunede filialbiblotek nedlægges, fordi folk bare kan tage til nærmeste store by. Det vil de gøre meget sjældent.

Mesterværket i Hjørring
Hvis man ikke tror på det, så tag en tur til Hjørring. Her ligger biblioteket midt i bycentret Metropol. Og det er sådan set heldigt for centret. For mens man ofte oplever nærmest øde gange i centret udenfor den klassiske myldretid, så er der altid masser af liv og begejstring oppe på biblioteket. Hvor en gruppe ældre mænd mødes over en kop kaffe i cafeen, hvor bibliotekarerne står midt i det gennemført designede lokale, hvor der er studieceller til arbejde og fordybelse (dem kan jeg længes vildt efter at komme ind i sådan en almindelig arbejdsdag hjemme i København), hvor der er små huler med inspirations udstillinger, hvor der er dybe stole til at læse blade, et børnebibliotek der nærmest samler mødre og dagplejere i byen, fordi børnene kan lege eller sidde i ro og bladre i en bog. Men ikke mindst er der det store hjørne, hvor “det gamle bibliotek” træder frem igen. Arkivet står midt i rummet, de gamle indbundre bøger i brunt-rødt-grønt-blåt står på de gamle reoler fra det nu nedlagte biblotek. Selv Karnovs lovsamling kan man gå lige hen og tage ned fra hylde.
Og her sidder der altid mennesker med benene trukket op under sig i de store Chesterfiels stole. Lukket helt af for omverdenen med en bog i skødet. Imens ungerne drøner rundt 10 meter fra dem og ikke forstyrrer et spor. For der er rummelighed, nærvær og simpelthen så hyggeligt at være på det smukke, gennemtænkte bibliotek.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Det har ikke været en billig løsning, og der lukkede et par afdelinger i mindre byer. Til gengæld kommer folk til det nye bibliotek, samtidig med der stadig er stor lokal opbakning til de filialbiblioteker, der ligger i byerne rundt om Hjørring. Så der er sparet i det nordjyske for at få det nye bibliotek, men med omtanke.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s