Glædeligt gensyn i Tivoli

Tivoli kaster sig over en af vor tids forsømte skuespilgenrer: farcen. Og de gør det med et hold, der virkelig ved, hvad de har med at gøre.

Folketeatret havde tidligere på året premiere på farcen “Skaf mig en tenor”. Her måtte man erfare, at mens den solgte flot og hurtigt hos teaterforeningerne, gik det mere trægt med salget på hovedscenen i Nørregade.

På 10 år er farcepublikummet forsvundet. Fordi de ikke er blevet holdt ved lige. En efter en lukkede morskabsteatrene var starten af 90’erne og indtil 2006, hvor bestyrelsen i Københavns Teater med største arrogance og en nedladende bemærkning om hattedamer med blåt hår, man ikke var interesseret i, lagde linien om på Nørrebro Teater også.

Så til premierefesten på Folketeatret bad skuespilleren Kristian Boland alle om at slå et slag for farcen som genre!

Den sjoveste klassiker
Det hjælper Tivoli nu med til – med glans.

Den 20. Februar 2014 har de nemlig premiere på det legendariske og – når det spilles rigtigt – ustyrligt sjove stykke om cocktailen “Den grønne elevator”.

Og at alt tegner til, at det bliver en vigtigt slag for farcens genkomst tilbage til et dansk teaterpublikum, kan man læse af de tre hovednavne. Den vigtige rolle som instruktør er lagt i hænderne på Lisbet Dahl. Hun er mesteren i at instruerer morskabsteater med det rette tempo, på den præcise timing og samtidig holde forestillingen så stram, som det er helt nødvendigt at gøre, når det drejer sig om at få det optimale ud af morskabsteater. Det opdager man hurtigt, når man ser komedier og farcer, der spilles for langsomt!

i centrum for historien er et par, der ikke er gift, men naboer, og så kedelige, at deres respektive ægtefæller er i gang med at flirte udenom, fordi der sker for lidt hjemme hos deres pæne mand og kone. For at genvinde detgode humør, ægteskaberne og vise, at der faktisk er lidt spræl i dem, kaster de sig ud i et timer langt drukgilde, der blandt andet indeholder cocktailen “Den grønne elevator”.

Vi har altså at gøre med to skuespillere, der skal spille fulde – og vi taler sanseløst berusede – det meste af forestillingen. Ret svært. Og ikke lettere når man skal følge i fodsporene på fulde par som Kjeld Petersen og Birgitte Reimer (se den film,), Jørgen Ryg og Kirsten Walther og senest Claus Ryskjær og ja: Lisbet Dahl.

Men Tivoli har fundet et par, der på alle måder kan matche forgængerne med Bodil Jørgensen og Tommy Kenter.

I videoen her fortæller Lisbet Dahl om “Den grønne elevator”

Video af Simon Verhiej, Tivoli

Nyt publikum?
Nu er jeg selvfølgelig forudindtaget, når det gælder om at glæde sig til en farce, der blev spillet første gang i Danmark for snart 90 år siden. Det er en erhvervsskade man får, når man skriver bøger om dansk revy og underholdningsteater.

Men inden for mange kommer for godt i gang med at fnise og sige, at det da kun er noget for en aldersgruppe, der dårligt vil kunne komme gennem tælleapparatet selv i Tivoli, vil jeg vende tilbage til premieren på “Skaf mig en tenor”.

Blandt parkettets publikum opdagede jeg hurtigt en stor gruppe unge mænd især. Hættetrøjer, max. 18 – alarmlamperne blinkede intenst! Men der var ikke gået mere end en halv time, før halvdelen af os ligeså meget nød dem som spillet. De var færdige af grin, de elskede det. Og jo mere plat og åndssvagt, jo flere døre der blev rendt ind og ud af, desto mere rykkede de frem i plydssæderne.

Tak! til den lærer, det viste sig at være en klasse, der simpelthen ikke havde gidet opdrage sine elever til dannelse og intellektuelt teater, men hellere ville give dem en oplevelse af, at teater kan være sjovt!

Vi taler om en generation, der netop måler og vejer deres kulturoplevelser på, om det er sjovt. De er opvokset med satire på DR2 fremfor Deadline, deres yndlingskendte er standuppere, de er målgruppen for Zulu og storforbrugere af comedy. Det er jo på sin vis fuldstændig logisk, hvis de sætter mere pris på en velspillet farce mere end en politisk bevidst performance.

Og heldigvis for det! For med dem og nu også med hjælp fra Tivoli kan vi andre måske håbe på, at farcen igen kommer tilbage på det danske teaterrepertoire.

“Den grønne elevator” får premiere i Glassalen i Tivoli 20. februar 2014.
“Skaf mig en tenor” er på turne i Danamrk. Se http://www.folketeatret.dk eller http://www.dk-teaterforeninger.dk for spillesteder og info.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s