Vil du se teater i biografen?

Teatret er altid lidt misundeligt på filmen. Men hvis alt er bedre hos den smarte, unge søster, hvorfor er hun så så ivrig efter at låne teaterstykker til nye filmprojekter?

60 millioner mennesker verden over har set én eller anden scenisk udgave af musicalen “Les Miserables”. Selv om film er vant til høje tilskuertal, når de er i en vis størrelse og stjernebelagte nok, så er 60 millioner dog respektindgydende mange mennesker.

20130107-181523.jpg Så måske er det ikke helt så mærkeligt, at filmbranchen længe har flirtet med tanken om at filmatisere musicalen fra 1985. Filmen over romanen er lavet, men musicalen har fået lov at være eksklusiv for teatret.

Der har været premiere i USA og England, og den 21. marts er det Danmarks tur til at se en god håndfuld af Hollywoods stjerner synge sig igennem den gennemkomponerede og ikke helt lette musical. Et er at kunne synge ABBA sangene i “Mamma Mia” – hvad de fleste af spillerne så heller ikke kunne meget bedre end hvad de fleste af os har præsteret i en hårbørste på teenageværelset. Noget andet er opera-sound-alike sange som “Bring him home” og “I dreamed a dream”, som folk har hørt nogle af de bedste musicalsangere performe i West End og andre steder.

20130107-182324.jpg
PR foto fra filmen

Anmeldelserne har været blandede, men lige nu ligger Tom Hoopers filmatisering af “Les Miserables” lunt i svinget til flere Oscars. Og filmen havde en rekordhøj omsætning i åbningsdagene i USA.

20130107-182533.jpg
PR foto fra filmen

Selvfølgelig gør Anne Hathaway, Hugh Jackmann og Rusell Crowe noget for at booste både salg og publikum. Meeeen… Der er jo andre film, man kan se dem i, som ikke nødvendigvis sætter rekord på premieren. Så mon ikke det handler om, at teatret altså har en succes her, som kan gøre de andre kunstarter misundelige. Plus se har et publikum, som filmbranchen gerne vil byde indenfor. Ikke mindst musicalpublikummet er ualmindelig dedikeret. Ser man på kommentarerne til de forskellige anmeldelser af filmen, møder man rigtig mange der har set musicalen tre-fire-fem gange, og også allerede har set filmen flere gange.

Så teatret kan noget med de store dramaer, med musik, følelser, engagement og ikke mindst gode historier, som filmen ikke føler sig for fin til at låne og bruge. Men mens der blev skrevet op og ned ad spalter, da teatret lukkede filmen ind og især forelskede sig i at lave Lars von Trier på scenen, så er der ingen der tænker over filmbranchens brug og transformering af teaterstykker til film. Ikke engang som en succeshistorie.

Og der er ellers nok at tage af. I slutningen af februar er der premiere på Dustin Hoffmanns instruktion af “Kvartetten” med bl.a. Vidunderlige Maggie i en af de bærende roller. Hvis titlen

20130107-183802.jpg
PR foto SF-Film

lyder bekendt, er det måske fordi, det er et teaterstykke, der faktisk kan ses rundt om i Danmark i disse uger med bl.a. Waage Sandø i en af rollerne. For ikke så længe siden var det Yasmina Rezas kammerspil “Blodbadets gud”, man først kunne se på danske scener med bl.a. Lars Mikkelsen og Ditte Gråbøl, og sidste år med bl.a. Kate Winslet og Jodie Foster i en filmatisering af ingen ringere end Roman Polanski med titlen “Carnage”.

Så teatret er bestemt leveringsdygtig i store oplevelser, stærke stykker og præcise dramaer, som andre kunstarter kan se noget i og gerne vil bruge selv. At det så ikke altid er lige vellykket med transformeringen fra et medie til et andet, er en helt anden sag.

Om man foretrækker sceneudgaven eller filmatiseringen af “Les Miserables” kan man tage op til seriøs overvejelser fra 21. marts. I London kan man stadig se den ægte musicalversion på Queen’s Theatre i West End.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s