Julen på bog

Begrebet klassikere kan have vide rammer, når det gælder julen

Jeg indrømmer det gerne: Jeg har en forfærdelig smag, når det gælder kombinationen kunstværker og jul. Hvert år når jeg til Femina skal aflevere et bud på en julefilm, jeg elsker, kan jeg simpelthen ikke være bekendt at ryste op med mine bud. For godt nok er jeg svært begejstret for “Love actually”, men dels kan jeg jo kun trække den frem én gang, dels ville jeg helt ærligt være mere tilbøjelig til at sætte “Jul i den gamle købmandsgård” på. Med Astrid Villaume, William Rosenberg, Bendt Rothe som den slemme unge sagfører fra København og Ellen Gottschalck som husets hjerte, husbestyrerinde, klejnebager, moder i moders sted, Kirsten Giftekniv og den der holder det hele sammen.

I litteraturen er min ubetingede yndling forfatteren Vilhelm Høm – som hører til i den lettere kategori med især mange udgivelser i serien Hus & Hjem – og hans vidunderlige julehistorie “Jul paa Landet”.

20121217-224539.jpg

For et par uger siden fandt jeg den i denne pragtindbinding hos Folkekirkens Nødhjælp i Hjørring. Jeg giver sjældent mere end en tier ud for bøger, medmindre det er særlige førsteudgaver, men den udgave måtte jeg have til 30 kr. Og nu læser jeg den igen. Som jeg har gjort det jul efter jul.

For jeg elsker helt-hen-i-vejret historien om Apotker Hassel fra Frederiksberg Allé, der får besøg af sin nevø Viggo, som har mødt sin drømmekvinde i udlandet. Onklen hjælper ham med at finde hende, og hun bor heldigt nok i den fynske landsby Søborg, hvor Hassel har en kollega, som da slet ikke har nogen problemer med at få julen partycrashet af Hassel og Viggo med dags varsel.

Det går jo selcfølgelig ikke helt så enkelt som man måske skulle tro. Og vi får også en laaaang forårshistorie midt i det hele. Men konstant igennem bogen falder julesneen, der spises knas, hygges, leges ordsprogsleg, og julen er på mange måder mere åben, mere rummelig end vore dages snævre og ret lukkede familiejul.

Yndigt er det. Og jeg behøver bare stryge henover det hvælvede billede på forsiden for at komme i stemning. Men helst sætter jeg mig i sofaen og læser om Viggo, Hassel, Frk Lind, Frk Forår, Holst og familien Mariager.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s