Var Gøglergate overhovedet en “-gate”?

Hvor småt skal det efterhånden være i dansk politik før end man skal tvinges til at gå af? Med Uffe Elbæks fratræden må vi være nået et lavpunkt for, hvor lidt ministre kan gøre før end modstanderne vil se blod.

Uffe Elbæk har ikke været nogen legendarisk kulturminister. Hvilket selvfølgelig også er en væsentlig årsag til, at han i dag måtte træde tilbage som kulturminister. Havde han performet bedre, været mere synlig og præsenteret den radikale sag – hvad den så end er på kulturområdet? – bedre, havde det været lettere for ham at redde sig ud af den sag, som nu istedet kostede ham jobbet.

Det er klart, vi skal hæge om at være verdens mindst korrupte land. Samt at skatteydernes penge ikke må misbruges. Men vil de, der dybt i deres sjæl føler, at deres penge er blevet misbrugt ved at Uffe Elbæk har placeret fem møder på samme sted – til en kuvertpris mellem 1488 kroner og 62,50 krone – venligst række hånden op?

I alt drejer sagen sig i kroner og øre om, hvad der svarer til et års folkepension for én person. Det er det hele. For de berømte seks millioner kroner, som det så at sige alle steder hedder sig, han har givet sin mands virksomhed, er ikke øremærket til AFUK. De er givet til at styrke en kunstart, nycirkus. Og Københavns Kommune vil lægge ekstra penge til – hvilket de selvsagt kun vil, hvis styrkelsen bliver i København. Men reelt kan det jo være, den kommer ind under Statens Teaterskole? Eller at man ser stort på kommunen og istedet lægger den i Aalborg? I hvert fald er pengene endnu ikke givet til AFUK, dvs. Uffe Elbæk har ikke givet pengene til det sted, han tidligere var bestyrelsesformand og hvor hans mand idag er ansat. Han har givet det til en genre indenfor kunsten, som ingen var i tvivl om, at han brænder for. Og det har en minister forhåbentlig lov til – at brænde for noget? At det lige var nycirkus, han brændte for, gjorde ham selvfølgelig sårbar i medierne. Som end ikke gad undersøge, hvad U’et i den berømte AFUK forkortelse står for – det er ikke uHæmmet kreativitet, venner. Det er uTæmmet. Der er en ret stor forskel! Og fejlstavningen siger mere om politiske journalisters holdning til nycirkus end det siger om genren selv.

Antallet af møder er fem ud af 20. Det er en pæn procentdel. Man kan godt argumentere for, at en kulturminister skal huske hele kulturlivet – og det kan godt undre mig at et møde for Sportsudvalg er lagt på AFUK. Der er sikkert en fin faglig begrundelse, men måske var der andre mere relevante steder til et sådant møde?

Men summasumarum: Er alt det her, selv når man virkelig skraber alt med op, så graverende, at man først kræver en rigsrevision, der vil koste langt over det beløb, som sagen oprindeligt drejer sig om, og dernæst at ministeren ser sig nødsaget til at gå af?

Hvad med de mange rejser med meget søgte formål, som diverse udvalg foretager hvert år? Hvad koster diverse middage for alle udvalgene pr. år? Ironisk nok er den næsthøjeste kuvertpris for et arrangement hos AFUK den til arrangementet for Kulturudvalget.

Med Uffe Elbæks exit fra Kulturministeret er vi – både politisk, i pressen og som vælgere – nået til et stadie i krav til ministre, som gør det næste umuligt at agere i dette land. Lad rent ud sagt den kaste den første sten, der er så ren, at de ikke har noget, der matcher Gøglergate i deres portefølje. Sagen er så lille i både kroner, nepotismeanklager og alvor, at medierne faktisk ikke har kunne grave en eneste ekspert frem som mente, at Uffe Elbæk havde begået noget virkelig alvorligt.

Uffe Elbæk levede i konkrete handlinger ikke fuldt ud op til de forventninger, man kunne havetil ham. Han var lidt stille af sig, venlig, mere loose i sin form. Måske er han eksemplet på, at det reelt kan være svært at blive minister for et område, man er involveret i og engageret i, ligesom det også er svært at komme udefra og bliveminister. Uhyggeligt nok tyder mere og mere på, at manskal være født og opvokset på Christiansborg for at kunnekæare sig. I fenstore historiebog vil Uffe Elbæknok ikke få en særlig fremtædende plads, bl.a. fordi han var relativt usynlig sammenlignet med fx. en Brian Mikkelsen eller Jytte Hilden. Men han fortjente en bedre afgang end den her – og det gør dansk politik sådan set også. Men det kræver, at politikerne vil det?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s