Overdådigt og mondænt – Scalarevyerne 100 år

Scala-revyerne er legendariske. De var storslåede, ekstraavagante, det var her tidens største stjerne var på scenen – og fremtidens. I dag udkom en bog om revyerne.

Den moderne storbyrevy. Liggende midt i forlystelsernes centrum i den voksende storby. Langs Vesterbrogade med det store biografteater, de hundredevis af restauranter. Overfor Tivoli og Wivels, med Cirkusbygningen som nabo, på bagsiden af Rådhuspladsen.

Det er 100 år siden, den første revy, “Den Traadløse” havde premiere og ændrede dansk revyhistorie.

På Scala betød pengene ikke noget, for Frede Skaarup havde tjent millioner på sit filmeventyr i Jylland. Og fordi vi er midt i gullaschtiden, hvor de nyrige har penge i overflod, og er mere end parate til at bruge dem. Ikke mindst for at vise, at de de har dem og hvor mange de har. Så med de dyre billetter til Scala-revyerne er det det helt rigtige sted at flashe sin rigdom, blive set og samtidig underholdt – godt og grundigt og på en måde som man jo heldigvis også kunne forstå. For midt i en tid, hvor magten gled fra den tidligere dannede overklasse, de højere embedsmænd, godsejerne, borgerskabet og over til folk, der havde penge, men til gengæld ikke var særligt kultiverede, var de muntre, storslåede revyer med smukke, letpåklædte kvinder, iørefaldende melodier og en scenografi, der kunne få selv de mest forvænte til at snappe efter vejret.

20121129-222258.jpg

I dag er både det gamle Scala, det mellemliggende varehus Anva og nu også det nye Scala fra 1980’erne revet ned.

Men der er netop udkommet en bog om dengang, “Scala – den spektakulære storbyrevy”, skrevet af lektor Michael Eigtved fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab. Med bogen og dens pragtfuldt mange billeder fra de knap 20 års Scala-revyer er også en cd med de sange, der steg op til at blive schlagere – som det jo hed – som “Lille Lise let paa Taa”, “Du gamle Maane” og ikke mindst “Han har min sympati” og den pikante “En er for lille og en er for stor” med revyernes ubetingede stjerne, Liva Weel

20121129-223108.jpg

Men man finder også sange med titler, som man kun kunne slippe afsted med dengang, som den anden store stjerne på Scala, den unge, talentfulde Ingeborg Bruhn-Bertelsens sang “Halløjsa, gomor’n Kasket” i revyen “København i Kikkerten”. Eller hvad med “Aah jeg er saa glad, for Bedstemor kan svømme”? Som den meget unge og meget moderne Marguerite Viby optrådte med og dermed intonerede en ny tid i dansk revy, en tid der kommer efter Scala-revyerne. Men som ikke ville have set ud eller lydt, som den gjorde, hvis ikke Frede Skaarup havde sat en ny standard.

20121129-224036.jpg

Michael Eigtved: “Scala – den spektakulære storbyrevy” er udkommet på Multivers i samarbejde med Revymuseet og Selskabet for dansk Teaterhistorie. Den koster 199 kr og kan bl.a. købes på Revymuseet.

Rikke Rottensten har også skrevet om bogen i Kr. Dagblad tirsdag d. 8. Januar 2013.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s