Vi vil se stjernerne

Hvorfor er det så svært at acceptere, at der bare er skuespillere, der er større stjerner end andre? Og som folk hellere vil se end andre.

Der var fuldt hus på Nørrebro Teater fredag aften. Blandet skare, meget blandede i alder, men stadig med pæn overvægt af midaldrende+.

“Kan trold tæmmes” er en ret letbenet komedie, ukendt dramatiker (i dansk kontekst), anmeldelserne har været absolut mådelige med deres ros. Forestillingen har fået opmærksomhed, men den har ikke ryddet forsider eller lavet overskrifter primetime og på alle platforme.

Hvorfor kom de så, alle de hundrevis af mennesker? Hvad havde lokket dem?

Jeg tror, svaret er ret enkelt: Ditte Hansen og Lars Mikkelsen.

20121127-142752.jpg
foto: Miklos Szabo. PR-foto NBT

I sommer skrev en journalist på Twitter, at han var i Avignon til teaterfestivalen sammen med “tearets rockstars”. Det var de store tyske instruktører, ledt an af Frank Castorff og Thomas Ostermeier, han hemtydede til. Og det er præcis det, de er sammen med en håndfuld dybt interessante, epokegørende landsmænd: Rockstars.

Fordi de er de stjerner, vi ligefrem vil rejse for at se eller møde. Dem, der kan få os til at købe billetter i god tid, selv om vi overhovedet ikke ved, hvad vi skal se. Og selv om vi godt kanhave vores tvivl om resultatet. Vi vil bare godt være, hvor de er. De giver teatret en strålgeglans, en betydning, der smitter af og gør at det bliver en oplevelse – uanset hvad.

Efter den Twitteropdatering tænkte jeg længe over, om dansk teater har nogle rockstars længere?

Jeg kan nok godt komme i tanke om nogle, der efter danske forhold er i den liga på hjemmebane. Jeg har faktisk selv engang prøvet at stå på en P-plads en lørdag formiddag i Gilleleje og tale med førnævnte Lars Mikkelsen – det var at sætte livet på spil, for bilerne kørte skævt for at se ham, og folk gik baglæns på gaden. Der opstod på kort tid et mindre kaos.
Jeg har også to gange indenfor kortere tid set et rum forvandle sig, fordi Nikolaj Lie Kaas trådte ind i det.

I fredags havde publikum også bestilt billetterne i abonnement for at se ham sammen med Ditte Hansen. For de to er virkelig stjerner i dansk teater. De kan i kraft af deres blotte tilstedeværelse i et stykke få folk til at komme.
Men de leverer også! De er simpelthen bedre end de fleste. Og de løfter komedien her til et niveau, den ellers ikke ville kunne nå, hvis ikke den havde to så skarpe, charmerende, talentfulde, superprofessionelle stjerneskuespillere i hovedrollerne.

Det har vi bare ikke for vane at sige i dansk teater.

Siden gruppeteatrets dage, hvor man i høj grad fik indført en form for ligeløn og dermed ligestilling i status i dansk teater, har vi dyrket at lade som om, alle er lige gode og lige vigtige på et teater. Fra brevbærer til hovedrolle. Ligelønnen er der ikke mere, men tanken om, at ingen er større stjerner eller vigtigere på en produktion end andre, den er ikke helt så let at slippe af med, selv om vi er på vej.
Man smiler lidt nedladende og ironisk, når forestillinger med kendte skuespillere sælger bedst i provinsen. Herre gud, ugebladslæsere… De ved jo ikke bedre, til fals for overfladisk glamour er de.

Eller også ved de bare bedre?
For problemet er jo, at det jo ikke passer, det med atalle er lige meget værd. Menneskelig måske. Men ikke inde scenen.
Det er en illusion, at alle skuespillere/insteuktører/direktører/dramatikere osv er lige vigtige og dygtige. Ligesom det heller ikke er sådan andre steder i livet eller det erhvervsliv, teatret også er en del af. Der er nogle, der er vigtigere for en produktion. Der er folk, der ikke vil kunne erstattes med en anden, uden resultatet vil lide skade.

Hvis Ditte Hansen er syg en aften på NBT, så kan man kan godt dublere hende, men resultatet vil bare ikke være på det niveau, det er med hende, og publikum vil næppe være ret glade.

Når Stig Lommer fandt sig i, at Kjeld Petersen mødte tordende fuld op på teatret, når han gav sine skuespillere meget lang line i forhold til, hvordan de kunne opføre sig, så var det fordi, Lommer vidste, at uden dem ville ABC Teatret være ilde stedt. Teatret var stjernerne, og hans begavelse som teaterdirektør var at skabe de rammer om dem, som konstant gjorde ABC til det sted i byen, de helst ville være. For hvis ikke de var hos Lommer, ville de være et andet sted – og det ville publikum også være.

20121127-142947.jpg
Programforside fra ABC Teatret

Når jeg synes, det er vigtigt at fremhæve de skuespillere, instruktører, teaterdirektører osv vi har, der bare performer dét bedre end deres nærmeste og også dygtige kollegaer (de udygtige er en helt anden historie), så er det for at give teatret noget af sin prestige tilbage. Den magi og aura, som det har haft herhjemme og stadig har i andre lande.

Jeg er da stadig i dag utrolig glad for, at jeg fik set Bodil Kjer og Ebbe Rode spille, fordi de var noget særligt. Deres status var ikke opfundet, ikke kommet af ingenting – de ragede op over de andre på scenen, og derfor husker jeg dem tydeligt.

Vi skal være stolte af, rent ud sagt prale umådeholdent, af de stjerner, der er i dansk teater. Det er her, hos os, at I kan se Sarah Lund live! Det er i teltet på Bakken og ikke kun i tv, at I kan se legendariske Ulf Pilgaard og Lisbet Dahl uden filter og klipning.

Filmen har efterhånden sat sig på stjernerne. Her er de nemlig ikke bange for at gøre forskel. Og når teatret knurrer over, at man nærmest taler somom, skuespillerne kun laver film, så må jeg sige, at dér ligger teatret, som det har redt.

Alle berømthederne, alle dem der gør dansk film til noget særligt, får englænderne til at besvime af begejstring over vores tvserier og giver Emmy’er i NY – de færdes ude på de danske teaterscener en stor del af året.

Nyd det, dyrk det, fortæl det, fremhæv dem, vær utrolig stolte af dem – de fortjener det. Men dansk teater fortjener det allermest!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s