Bøger er det nye sort

Bøger kan også være sexede. Og gode at kombinere med små cocktailkjoler og flirt.  

Midt i den litterære borgerkrig mellem e-reolen (repræsenteret af Frederiksbergs  2. viceborgmester) og de store forlag (repræsenteret af Gyldendal og Lindhardt og Ringhof) på debatsiderne i Politiken, er det dejligt beroligende i Berlingske at læse om det nye barhit i USA, som er en elegant kombination af cocktails og bøger.

Hvis man googler Hemingway i Los Angeles og Union Hall i Brooklyn, kan man ved selvsyn se barer, hvor der sker en masse – omkring bogreolerne. Speeddating er der også plads til. Udover selvfølgelig oplæsningsaftener. Hvor forskellige de to steder end er, er omgivelserne lækre og indbydende, og der er reoler allevegne. Alt hvad der kunne bringe tankerne hen på, at bøger og bogorme er kedelige og støvede er langt væk.

Bøgernes signalværdi

Det er blevet sexet at være klog. Og hvad er bedre i det 21. århundredes intense tabletfokusering til at signalere virkelig intellektuel ballast og seriøsitet end en klassisk bog med papirsider og hardback? Her man man ikke snyde. Ikke lige glide fra de tungere dele af bogen over på Facebook, som man kan med en e-bog på iPad’en.

Det betyder ikke, at papirbøgerne vinder over ebøgerne. Men hver gang  bøgerne træder ind og bliver en del af en personlig branding, har det en betydning for litteraturen som helhed. Man kan forestille sig, hvordan et hjem i fremtiden vil rumme en enkelt lille reol med de bøger, der virkelig betyder noget for beboerne. Dem de gerne vil identificeres med. Der er ikke ret megen anden kunst, der i samme grad kan definere en som den litteratur man har læst eller læser. Netop fordi de fleste af os har prøvet én gang i vores liv at træde ind i dén bog, der pludselig så os, forstod os og dermed åbnede helt nye veje for os.

At tale om den, eller dem (vi er jo nogle der har prøvet det mere end én gang heldigvis!) er da ikke de ringeste udgangspunkt for et potentielt forhold, en fredag aften i byen med vennerne eller mødet med nye, ukendte mennesker? Med en velmixet g&t ved sin side.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s