Litteraturen på scenen

20120925-180520.jpg

Det er Årets Klassikerdag idag. Årets hovedperson er digteren Gustaf Munch-Petersen. En af Danmarks få surrealistiske digtere, der døde som 26-årig i Den spanske Borgerkrig.

Han er altså en smal digter. Vi havde ham på uni, men ellers… Vi vidste det var en lille satsning at vælge ham. Han døde ung og for så mange år siden, at hans datter er i bedstemor alderen. Men derudover en af vores vigtigste keramikere og designere. Som sidder på første række i forårsgrøn dragt.

Men hun er ikke alene. Her er væltet ind med helt unge, med de ældre der husker, at de læste digtene som unge. Dengang det alligevel ikke var så længe siden, Munch-Petersen var her.

20120925-181135.jpg

Sådan har det ikke altid været med Klassikerdagen. Vi har engang siddet arbejdsgruppen + en enkelt forvirret publikummer til et arrangement. Men de sidste seks år har det set helt anderledes ud. Der er folk strømmet til.

Med til at fejre har vi unge digtere, som Olga Ravn på fotoet. Det giver dynamik, uden at klassikeren kommer i baggrunden. Tværtimod.

Men samtidig er litteraturen også blevet en levende, fysisk kunstart, det smitter af. Nu vil folk se, opleve, høre og sanse litteraturen ude sammen med andre og forfatterne, fremfor altid kun hjemme i øreklapstolens hyggelige univers.

Det er stort at se ud over fyldte rækker af lyttende, tænkende, koncentrerede mennesker mellem 20 og 85, der er kommet for at møde fire digtere og en magister.

Dannelsen er ikke død endnu. Og bøger ikke kun noget, der bliver lagt på sofabordet for lækkerhedens og den personlige brandings skyld. De betyder noget for folk, de har en særlig værdi.

20120925-181718.jpg

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s