Klassisk på Kronborg

 

Shakespeare’s Globe Theatre har netop været på Kronborg for andet år i træk og gæstespille. Denne gang med “As you like it”.

Det er let at føle sig begejstret for dem, bare fordi de taler så skønt og er så sikre i deres Shakespeare. På en eller anden måde føles alting så rigtigt, når det er Globe-folkene, der spiller Shakespeare. Eller måske er det bare fordi man ikke helt tør sætte spørgsmålstegn ved deres måde at lave forestillingerne på – for de af alle må jo vide bedst…?

“As you like it” var i turneversionen en fin forestilling. Helt klart klasser over så meget andet. Men okay, så var den heller ikke mere fantastisk. Mere om den i dette uddrag af min anmeldelse i Kr. Dagblad:

“Man tager en sammenklappelig træboks, der i størrelsen næsten ser ud som kunne den være på en trailer. Propper forskellige, foranderlige kostumer og små sjove rekvisitter ned i et par store kufferter og ”Off we go”.

Her er det ordene, teksten og skuespillerne som skuespillere der er i centrum. Stik modsat det meste moderne teater, hvor lys og iscenesatte effekter spiller en større og større rolle. Selv kostumerne er lidt rodsammenagtige, vi er ikke tilbage til tekstens fødsel, men snarere i Dickens’ England.

Selv om Shakespeare jo har skruet ”Som man behager” sammen i stil med ”En skærsommernatsdrøm”, så vi ikke helt ved, hvor vi er henne, det hele er en smule eventyrligt med størstedelen af handlingen henlagt til en skov, hvor folk faktisk lever ret lykkeligt og simpelt. Men det eventyrlige understreget ekstra tykt i James Dandres iscenesættelse, da en budbringer lige kommer springende med den hurtige, og overlykkelige slutning. Man kommer simpelthen til at småfnise. Er der tale om en dramatiker, der lige skulle have kabalen til at gå helt op før frokost eller havde han bare fået nok af sine egne ord?

Renheden i iscenesættelsen gør dog også, at man som moderne tilskuer let kan falde hen. I første del synes jeg komedie-letheden er langt væk det meste af tiden. Det går noget tungt for sig, også selv om Will Mannering er djævelsk fræk som narren Touchstone – med små farvede horntotter – og Beth Parker giver den ellers nemt lidt kedelige rolle som kusine Celia livsenergi og positiv livsindstilling, der kan smitte enhver. Efter pausen, da vi er kommet ud i skoven, hvor sanserne folder sig mere frit ud i de naturlige omgivelser (naturen er malet på den trækasse, der er scenens bagvæg), går det mere sprælsk for sig.

Men som helhed betragtet er ”As you like it” på Kronborg ikke den mest fantastiske udgave af Shakespeares vidunderlige komedie. Det man kan nyde er selvfølgelig sproget, den selvfølgelighed de engelske skuespillere behandler deres store dramatiker med, de iørefaldende og charmerende indlagte sange, som spillerne også behersker. Samt selvfølgelig bruge forestillingens enkelhed og dogmeagtige stil på virkelig at udforske og se, hvordan forestillingen kommer frem og skuespillerne arbejder.”

Ved nærmere eftertanke, den der først for alvor indfandt sig efter deadline. Så mangler forestillingen noget sex mellem Orlando og Rosalinde. Der går for meget poetiske vers og ridsen i træerne i det til at man egentlig helt sidder og sukker af længsel efter at de skal få hinanden. Det skal man helst i komedien. Den er sådan set af den romantiske type.

“As you like it” er i denne version på turne rundt om i verden. Den har spillet på hjemmebane også, men med et andet cast. Anmeldelsen var trykt i Kr. Dagblad i fredags.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s