Sport og Shakespeare – suveræn OL åbning

Sport har altid ligget mig fuldstændig fjernt. Både at se op og deltage i. Så somre uden godt vejr kræver lidt af et arsenal af bøger at komme igennem for sådan en som mig, der altid har set tv med glæde.

Så at sidde i timevis og se en åbningen af OL i London i fredags havde ikke så meget som strejfet mig det svageste.

Det var rent tilfældigt (en anden havde tændt for tv), jeg lørdag morgen kom til at se noget af seancen. På kort tid blev jeg indfanget, grebet – og selv om jeg godt nok er blevet mere grådlabil med årene, så har jeg da aldrig oplevet at få næsten en klump i halsen af noget, der har med sport at gøre. Eller ligefrem få lyst til at have set det hele.

Men der viste sig at være en god grund. Den hedder Danny Boyle.

Jeg havde selvfølgelig overhovedet ikke opdaget, at det er en af verdens bedste teater- og ikke mindst filminstruktører, der stod bag den afsindigt dyre åbning.

Med valget af manden bag Oscarfilmen Slumdog Millionaire traf  briterne et modigt og avanceret valg af bagmand til showet, men også et utrolig rigtig valg. For fredag aften kunne hele verden se den afgørende og befriende forskel på den timelange åbning, når den iscenesættes af en kunstner med sans for dramaturgi og fortælling. Sportskommentatorerne er ikke helt så begejstrede som kulturfolkene er for Boyles løsning. De mener, sporten trådte alt for meget i baggrunden, hvor var fokus på atleterne, udøverne, dem det handler om?

Det er det, jeg mener, er Boyles lille genistreg. For resten af de mange uger handler jo i en uendelighed om dem. Og helt ærligt, vi kommer ikke udenom, at til ikke mindst et OL, så vælter det med lande og sportsudøver, som ingen kender – knap nok deres landsmænd. Måske gør de det, når OL er slut, men til åbningen er de bare en folk vinkende mennesker, der dårligt kan gå i takt. Og debatten om, hvem der skal tænde ilden eller bære fanen er fjern i de flestes interessesfære.

Boyle satte sporten i relief netop ved at lade de pensionerede vindere bære fanen og lade de kommende sportsfolk tænde ilden til allersidst (at selve flammen også var et kunstværk i sig selv var kun et ekstra clou). Der kom en fortid og en fremtid ind i de lege, der ellers af gode grunde er 1000 % fokuseret på nutiden.

Åbningsarrangementet er blevet fortolket vidt forskelligt. De højreorienterede mener, det var så venstredrejet, at det var en skændsel. De venstreorienterede er ikke ubetinget begejstrede. Nogle mener som de danske kommentatorer, at sporten manglede. Andre at det var en hyldest til velfærdsstaten. Mens en gruppe læser showet som en hyldest til britisk historie.

Det er her, Danny Boyle virkelig viser sit værd for de mange millioner, der er sat i hans show. Han har lagt lag ind i noget, der normalt er glat overflade og hyldest af facaden. Boyle fortæller mere om Storbritannien og overdænger os til og med med landets største stjerner i glimt eller på scenen. Men mest af alt lægger han lag og dybde ind i sin måde at opbygge showet på, som netop kan danne grundlag for så forskellige fortolkninger og reaktioner, som de der er kommet frem siden fredag. Dermed har han også formået at få folk som mig til lige pludselig at blive interesseret i OL.  Jeg kan se, hvordan engelske teaterfolk på Twitter pludselig er grebet af The Olympics. Dagen efter skrev en tak til Boyle, fordi hans åbning havde samlet London. Folk talte sammen, der var kommet begejstring og glæde ind. Et selvværd og en samhørighed. Dét er showets reelle værdi, og præcis sådan noget, en kunstner kan få frem i os med sine iscenesættelser fremfor andre former for arrangører og tilrettelæggere.

Tænk at have modet til at sætte ingen ringere end den nyslåede Sir Kenneth Brannagh op på the green hill og lade ham til at læse op af “The Tempest” som optakt til et OL!

Hvor er like-knappen?!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s