Papir eller Pad?

Udlånet falder på bibliotekerne, lød det i denne uge. Den slags piner mig, så jeg skyndte mig ned på feriebiblioteket for at låne fire bøger.
Desværre rækker hverken min hukommelse eller min fantasi ret langt, når jeg står foran reolerne. Det er mig komplet umuligt at komme i tanke om nogle titler, som det kunne være væsentligt at bruge sin tid på. Jeg ved de er der, jeg ved, jeg har læst om dem, hørt om dem… Men de er skyllet ud af min hjerne i samme øjeblik jeg træder ind på biblioteket. Jeg er blevet alt for vant til kun at opsøge biblioteket i fagligt ærinde.
Så derfor piner det mig næsten ligeså meget som det faldende udlån at måtte konstatere, jeg forlader biblioteket – i hvert fald her om sommeren – med det samme udvalg af bøger, som alle andre gør: tre krimier og en kogebog! Plus en cd, men det var til arbejdsbrug, så den gælder ikke helt.
Dermed bidrager jeg sådan set ikke særlig konstruktivt til antallet af titler på de danske biblioteker.

Jeg er en stor tilhænger af papir. Ingen får mig til at opgive mine bogreoler eller mine flossede paperbacks her i sommerhuset. Samlet gennem mange år på loppemarkeder, hvor diverse dødsboer og sommerhussalg efter den generation, der havde købt sommerhusene fra 1930-1970, resulterede i fund af skønne, skæve og tit helt ukendte bøger, som nu står og pynter og er læst grundigt. Fordi mange af dem er fantastiske tidsbilleder eller indfanger stemninger som sætter sig helt dirrende i en. Der er somre, jeg ligeså meget husker for de bøger, jeg læste i dem, som for det, der eventuelt ellers skete.
I dag er det svært at finde ret interessante bøger på loppemarkeder. I de velhavende, nordsjællandske sommerbyer, hvor jeg før fandt første udgaver af Ole Sarvigs og Morten Nielsens debutdigte, sjældne bøger om København og arkitektur, er der idag næsten kun endeløse rækker af de gratis chicklit bøger, som ugebladene sender rundt og modekogebøgerne opfundet til særlige diæter, som ingen gider følge længere.
Den rigtige litteratur er væk, ikke engang en hyggelig, gammel Agatha Christie ligger der i den slunke bunke.

Hvad læser folk så? For noget læser de vel? Er det magasiner? Aviser? Faglitteratur? Jeg tror simpelthen ikke på, at det er fordi ebogen har overtaget det hele. I så fald ville de vel netop kassere de gamle bøger, som jeg så kunne købe på af loppemarkedet?

På min Facebookvæg spurgte et blad i denne uge – apropos det med udlånet – om det var slut med at eje eller låne bøger selv. Jeg svarede ikke på spørgsmålet, men vidste præcis, hvad jeg ville have svaret. For jeg er faktisk nyomvunden ebogs-læser. Også.
For mig er kvaliteten af litteraturen, dens kunstneriske og indholdsmæssige værdi, det afgørende i forhold til om jeg vil eje en bog selv. Ikke på vilkår om jeg ville gide købe en Elsebeth Egholm eller Camilla Läckberg roman til nyprisen. Jeg læser dem helt bestemt, men det er som underholdning, afslapning, og den slags er det netop helt perfekt at downloade fra bibliotekernes e-reol til sin iPad. De har ikke den store gemmeværdi for mig, for what you see is what you get. Jeg behøver ikke genlæse dem for at forstå, finde nuancer eller nye vinkler.

Den slags bøger elsker jeg bare at kunne låne på min iPad, og når de evt. er læst, så er det det.
For nylig skulle jeg en varm lørdag med et overfyldt tog til Randers, og jeg havde glemt ferien var startet, så det med at få plads 10 minutter i afgang gik ikke.
Dér var det godt nok genialt at have en bog i iPaden, som man bare kunne hive frem fra dametaske, klappe hylstret ned om, når man igen blev tvunget til at flytte plads, og så slå op igen, når man stod og raslede i en midtergang ovenpå en andens rygsæk og med sin egen kæmpetaske at holde styr på. Men jeg kunne uforstyrret læse videre, og da vi kom til Randers, var jeg næsten færdig med bogen også.

Der blev jeg for alvor vundet for sagen. Men jeg vil ikke gide have alle mine bøger i digital form. Det har sine begrænsninger. Til gengæld er det perfekt til konsumlitteratur og fagbøger. Og læsning indendørs.

Ude i den sol, der vel også kommer her til landet, og især på en sandstrand holder papir bare bedst!

20120707-125634.jpg

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s