Den sidste kæmpe i dansk teater

Da Jørgen Reenberg sluttede sin sceniske karriere med den lille, men fomidabelt skarpe rolle i Påske i 2008, var det samtidig en æra i dansk teaterhistorie, der sluttede.

Dengang tænkte man det, men at det virkelig er sandt, og ikke mindst hvilket tab, det egentlig er, gik først for alvor op for mig, nu hvor jeg har læst hans erindringer “… men voksen blev jeg aldrig”.

Han står tilbage som den sidste repræsentant for en generation, hvor teatret havde en virkelig betydning. Hvor kunsten var alvor. Og hvor Det Kgl. Teater virkelig var en nationalscene, noget særligt der ragede op i samfundet.

Som Reenberg selv siger, så var teater noget, man talte om ved middagsbordet. Det var ikke en afsondret kunstart, men noget man fulgte med i. Samtidig med der var en vigtig magi omkring teatret, der omgærede kunstarten og teateroplevelsen med en særlig begejstring og forventning.

Tiden skal ikke skrues tilbage.
Men der er gået en seriøsitet omkring kunsten, en respekt for produktet – ikke snobberi, ikke glamour, men respekt for at teatret skaber noget unikt – tabt.
Jørgen Reenberg har givet teatret en alvor, en dybde, som man i bogen kan læse, hvordan har præget generationerne efter ham også. Den har i en vis forstand gjort ham ensom, det er det at være en kæmpe, en levende, virksom myte.

Men set udefra, i et eftertidens perspektiv er det tab, vi har lidt, at der nu ikke engang er en Jørgen Reenberg til at vise os fra teaterscenen, at det her – det har en betydning, ingen kan sætte spørgsmålstegn ved.
Han var den sidste aktive skuespiller af et format, der fik enhver diskussion om eller tvivl overfor kunsten til at forstumme ved sin blotte tilstedeværelse.

“…. men voksen blev jeg aldrig. Jørgen Reenberg. Menneske & skuespiller” af Me Lund er udkommet hos Gyldendal. 546 sider er den på, prisen ligger omkring de 379 kr.

20120416-214533.jpg

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s