NF Live debuterer med gennemprøvet koncept

Nordisk Film vil under navnet NF Live omkring nytårstid næste år sætte endnu en Nikolaj Cederholm teaterkoncert op, endnu en Beatles-teaterkoncert, denne gang under titlen “Hey Jude”. 

Helt fra starten af har Nordisk Film ikke lagt skjul på, at NF Live er kommerciel virksomhed og ikke et slag for finkulturen. Det er glædeligt. Altså at de private initiativtagere går ind og siger, at det der kan klare sig selv og løbe rundt af sig selv, bør man ikke trække den jo trods alt sparsomme statsstøtte til.

Og selv om Nikolaj Cederholm og hans endeløse række af teaterkoncerter har givet gode kroner i mange teaterkasser, så bliver de med NF Live konceptet i Forum placeret, hvor de hører hjemme. Som kommerciel kultur, ikke kunst.

For når man løber rollelisten igennem og folkene bag teaterkoncerten “Hey Jude” så ved man allerede, hvad man får. Det er et gennemprøvet produkt, og det har solgt godt hver gang, men det er så at sige den samme forestillinge, samme teaterkoncert, der er opført igen og igen, omend med andre komponisters værker. Ikke desto mindre har både iscenesættelsen og brdr. Hellmanns arrangementer været medvirkende til, at både Bob Dylan, Mozart og Beatles er kommet til at lyde helt ens og på sin vis også komme over scenen på samme måde. Nogle bliver hejst op i noget snor, kostumerne er vanvittige og storslåede, men understøtter ikke meningen med forestillingen – hvis der da er en sådan?

Det der kendetegner netop disse teaterkoncerter er en tryghed, en genkendelighed, masser af effekter og musik der ikke kan støde nogen. Med kendte sangere, der understreger, at det er koncert og ikke teater. 

Det er dejligt, at Nordisk Film tager over her. Og jeg kan ikke lade være med at håbe, at det betyder, at nogle af især de københavnske scener – eftersom NF Live rykker ind i Forum på Frederiksberg – vil droppe teaterkoncert tanken. Alt for mange af teaterkoncerterne er tomme kalorier, kendte sange som ikke fornærmer nogen og som har en høj singalong værdi, for forestillingerne er sådan set tænkt som en slags familieforestillinger. Cederholm siger selv om “Hey Jude”, at den vil kunne ramme både hende på 12 og hendes oldemor på 90.

Selv om der er meget langt mellem de virkeligt kunstnerisk gennemtænkte teaterkoncerter, så kan man faktisk i lige netop næste sæson se en af slagsen. 

Det er genopsætningen af Aarhus Teaters fremragende Leonard Cohen forestilling, som kommer ind på Aveny, også på Frederiksberg, i efteråret.

Den var helt ligeglad med de ydre effekter og tomme gimmicks, den ville derimod teksterne, musikken, den ægte stemning og originale stil hos Cohen.  Som det kom til udtryk hos en håndfuld skuespillere, der kunne give forestillingen den nerve, der ramte os allesammen stærkere end hvad de andre hysteriske teaterkoncerter har evnet.  

“Teaterkoncert med Leonrad Cohen sange” har repremiere den 19. oktober 2012 på Aveny-T, Frederiksberg.

“Hey Jude” spiller knap tre uger i Forum. Premiere den 28. december 2012.

Cohen foto af Rasmus Baaner (PR Aarhus Teater)

Reklamer

1 Comment

  1. Advarsel!!:
    Til alle der har læst ovenstående: Når nogen påstår at vide hvad der er kunst og hvad der ikke er, bør alle lamper blinke rødt…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s