Kan Det Kgl. overleve Keith Warners afsked(ssalut)?

Det kom frem forleden, at operachef Keith Warner forlader sin stilling.

Det er sket før i Det Kgl. Teaters historie, at internationale chefer er gået. Engang kom og gik de så hurtigt, at man dårligt nåede at finde ud af, hvad de hed.

Men det her er anderledes. For med Keith Warners afgang er der selvfølgelig kommet et fokus på besparelserne på Det Kgl. Men der er allermest, qua Warners  tale til operaens personale, da han annoncerede sin afgang, kommet et vigtigt fokus på, hvordan teatret ledes. Øverst oppe.

Og det er så sandelig ikke nette ting, Warner – med erfaring fra vanvittig mange operahuse og produktioner over hele verden – fortæller i den tale.

Ikke mindst melder han klart ud om en ledelse, der overhovedet ikke lytter til sine kunstneriske chefer, Warner siger, at de simpelthen bare blokerede. Han fortæller, hvordan han igen og igen er kommet med forslag til at se på andre besparelsesmuligheder end i personalet – fx. mener han, at produktionsomkostningerne ind imellem er alarmerende høje. Dét er han ikke alene om at mene, det er en udtalelse man gang på gang hører i scenemiljøet fra folk med stor erfaring fra alle typer teatre, når de er på kunstnerisk visit hos Det Kgl. Teater.

Men er det virkelig dér pengene skal bruges?

Han punkterer så også Det Kgl. Teaters stolthed over evnen til at tiltrække fondsmidler. Der er ingen nye på banen, derimod er der lukket for nogle. Og aftalen med Nordea, den kom såmænd i stand ved et tilfældigt møde mellem Warner og en anden hjemme i hans opgang. Ikke via en målrettet strategi tilrettelagt mellem de kunstneriske ledere og den administrative ledelse. Man skal lige huske på, at man udover en Keith Warner med stor international kontaktflade, også har en Nikolaj Hübbe som gennem sine år i New York har været mere end vant til at begå sig som fundraiser udover sine kunstneriske evner. De to ved, hvordan man skal gribe det an. Og ved uden tvivl også, hvem man evt. skal få til at hjælpe sig. Men ledelsen er øjensynligt ikke interesserede i at trække på deres ekspertise.

For de ved bedst selv. Det er sådan set dét, der er det store problem. Man havde jo nok en mistanke – men det Warner fortæller i sin tale er så graverende for især teatrets øverste chef, at det er fortvivlende, hvis ikke der bliver grebet ind.

“To do it without the money is hard – damn near impossible – but I would have had a go. To do it with a management structure and an air of ignorance is an endless uphill struggle and a huge pain in the arse but it also possible. But to succeed without both, I have to admit, it is beyond me”, siger Keith Warner, der også må konkludere, at han ikke på noget tidspunkt er blevet spurgt om, hvad de skulle gøre for at få ham til at blive. Måske fordi de helst ikke vil have ham til at blive? En så begavet og så åbenmundet mand er selvfølgelig et problem for en teaterchef, hvis autoritet i forvejen vakler.

Svaret fra Erik Jacobsen er – som Warner sjovt nok selv forudsiger – at operachefen havde for store ambitioner. Det var så dem, han blev ansat på, men det var jo dengang…?? Samt at han ikke forstod den skandinaviske model, som altså åbenbart er, at kunstneriske chefer ikke har noget at skulle have sagt i forhold til deres område? Det kan i så fald blive svært at få en ny operachef. Men det gør så heller ikke noget, siger chefen. For nu er der jo en sæson lagt, så der er ingen krise mht ledelsen. Det er åbenbart for chefen nok, at der bare lige administreres på operaen. Kunstnerisk indsigt, ledelse af kompagniet osv. er ikke en ligeså væsentlig del af en operachefs opgaver, som det at lægge repertoire?

Det eneste opmuntrende i den aktuelle sag er, at bestyrelsesformand Stine Bosse skal have en personlig samtale med Keith Warner, inden han rejser. Da hun tiltrådte, sagde hun, at Det Kgl. Teaters udfordringer var store, men ikke uoverstigelige. Vi må håbe, hun lytter til det, Warner fortæller om sine oplevelser internt på teatret.

For der skal ske noget nu. Som i NU.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s