Måske skulle ledelsen starte med sig selv?

Det Kgl. Teaters bebudede massefyringer og nedskæringer kan man sige meget om. Ikke mindst at det nu står mere og mere klart, at vi har at gøre med en ledelse, som har mistet fodfæstet og har sat sig fuldstændig fast på et mål, der er uopnåeligt: At politikerne skal give dem flere penge til at redde sig ud af problemerne. 

Det kommer uden tvivl ikke til at ske – og det må ikke ske. Problemerne for teatret er ikke anderledes, ikke værre, end de er alle andre steder i systemet. Og de er ikke værre end det, som resten af dansk teater har kæmpet med i mange år. Nemlig at man må sætte tæring efter næring, uanset hvor usjovt, hårdt og besværligt det er. Andre steder har kunsten ikke lidt under det – de små teatre skaber jo på ingen måde ringere kunst end Det Kgl. Teater, de er bare bedre til budgetter. 

Et af de absolut mest væsentlige bidrag i debatten er Helle Hedegaard Heins kommentar i Berlingske den 29. december. Det var Heins rapport, der i sommer satte fuld gang i historien om kokainmisbruget på DKT. Desværre betød dén vinkel, at alle missede den helt centrale del af rapporten, nemlig at det mere handlede om en ledelse, som medarbejderne var ved at miste tilliden til. Måske skulle de ikke bare have læst men også erkendt den situation på ledelsesgangen, mens tid var.

Så kunne de evt. have undgået det, der er det værste, der kan ske for en virksomhed: At medarbejderne undsiger chefen og ledelsen i al offentlighed.

Teatermedarbejdere er ekstremt loyale mennesker. Ind imellem kan det drive alle andre end de, der er på et bestemt teater til vanvid at være sammen med dem. Det nærmer sig nyreligiøsitet og hjernevask, det ansatte kan sige om deres teatre og chefer uanset hvordan det går. Så når skuespillere, balletdansere og andre ansatte på Det Kgl. nu går ud og direkte kristiserer ledelsens fastlåste fokus på fyringer og anklager dem for ikke at ville se på andre muligheder, muligheder de siger, findes, så har Erik Jacobsen et alvorligt problem som chef. Og Pallesen et ligeså stort som bestyrelsesformand på teatret.

Tillad mig at være meget direkte: Men måske var det bedst for alle parter om de fem afskedigelser i ledelsen startede der? Eller med en frivillig afgang, hvis det skal være på den pæne måde.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s