Pris til Teater V for at gøre noget for dansk dramatik

Foreningen af danske Teaterjournalister uddeler hvert år tre priser til teaterfolk. Teaterpokalen er den største og ældste, den gives til en skuespiller for en særlig smuk præstation i sæsonen. I år var det Ulla Henningsen for “Smerten” på Får 302. Teaterpokalen er en instruktørpris, som balletchef Nikolaj Hübbe og hans makker Sorella Englund fik for deres radikale iscenesættelse af “Et folkesagn” på Det Kgl. Teater.

Og så er der Initiativprisen, som gives til nogen med visioner, en ide der er udført, noget der gør en forskel. I år oplevede vi det helt ekstraordinære, at det væltede frem med forslag til, hvem der kunne modtage netop dén pris. Det er skønt, at der trods besværet med at få synlighed og fodfæste, er så mange, der gennemfører deres ideer ög udvikler teatret.

Vinderen blandt de mange potentielle blev Teater V og Pelle Koppel for deres Dramatikerkonkurrence Dramatisk Debut, hvor der netop for anden gang er kåret en vinder. Talen – den holdt jeg:

INITIATIVPRISEN 2012 – TEATER V’s DRAMATISK DEBUT

Da vi nåede ud af 90’erne, var vi en hel del, der tænkte, at hvis vi aldrig kom til at se et stykke dansk dramatik mere, så fred være med det! For det der startede sprudlende og spændende små ti år før, havde efterhånden bragt os til kvalmestadiet af træthed over sin gentagne kredsen om små hverdags- og velfærdsproblemer.

Men tilgiv os, thi vi vidste ikke, hvad vi gjorde – vi havde da ikke regnet med, at pausen skulle blive så lang…

For selvfølgelig har der været danske urpremierer de sidste ti år, Dramatikeruddannelsen er styrket og har sendt kandidater ud, der virkelig ved, hvad de har med at gøre.  

Ikke desto mindre er dansk dramatik presset og meget usynlig i disse år. Den er sjælden på de danske teatre. Selv de store, gamle som Erling Jepsen og Astrid Saalbach, Nikoline Werdelin og Line Knutzon er gledet ud i periferien af det danske teaterlandskab. Den danske dramatik er overtaget af skuespillere og instruktører, der kan selv og vil selv.

Derfor synes vi, det så afgjort er en hyldest og en initiativpris værd, når et lille storbyteater kaster sig ud i noget så storladent og visionært som at lave en dramatikerkonkurrence hvert andet år.

Med det ædle formål at ”få det danske drama tilbage på scenen, for det er ikke skuespillerne, der skal sælge det hele”, som teaterchef Pelle Koppel Fra Teater V selv udtrykte det ved prisuddelingen i søndags, hvor den anden vinder af teatrets initiativ Dramatisk Debut blev kåret.

Første gang var i 2010, hvor Mikkel Valentin med ”Grünfeld Forsvar” ikke alene vandt Dramatisk Debuts 1. pris, men også kort efter blev Reumertnomineret, og nu senest i søndags, hvor Søren Dixen vandt de 100.000 og retten til en opførelse af sit stykke ”Vanvid” på Teater V til foråret.

Der lugtede lidt tæt af mennesker, der havde tilbragt en hel dag sammen i mørket, når man trådte ind i salen på Teater V på store finaledag. Der var masser af mennesker tilbage efter teatermaratonen, selv på en anden søndag i advent, hvor de fleste ellers samledes om levende lys og æbleskiver. Men i Prøvehallen var stemningen så høj som til en fodboldkamp, ført an med ildhu, humor og smittende engagement af chefen selv.  

Før vi overhovedet nåede dertil havde der været et kæmpeforarbejde med at læse indsendte manuskripter, udvælge til de forskellige runder og endelig give kommentarer til 7 af de sidste 10 dramaer – noget, der måske er vigtigere end kontantpræmierne, for lige netop dét: en bedømmelse og råd omkring ens arbejde er svært at få som uprøvet dramatiker.

Samtidig er netop den seriøse, langvarige bedømmelse også det vigtige signal om, at på Teater V tager man virkelig det danske drama alvorligt. Når Pelle Koppel til en finale taler om håbet om, at ”skabe skrivestjerner på længere sigt”, så er det ikke tom snak. Med Dramatisk Debut har man virkelig gjort noget for at det kommer til at ske, og fulgt det endnu mere om med Dramatisk Laboratorium, et 12 ugers kursus.

At få ideen til en dramatikerkonkurrence er en gave til dansk teater. Det kan godt være, det ikke er kommende kanonklassikere i alle bidragene. Men der er brug for en konkurrence, der er brug for et sted, der danner en fortrop og markerer, at den danske dramatik er vigtig. At den skal vises, ses, tages seriøst – fordi den er noget i sig selv. Noget Teater V viser i deres dagligdag også, eftersom de faktisk ér et af de teatre herhjemme, der kontinuerligt spiller netop nyskreven, dansk dramatik. 

Som en sagde i søndags ved Dramatisk Debut 2012: ”Tak for at give talenterne en chance” – det kan vi kun tilslutte os, og derfor giver vi Teater V årets Initiativpris for deres vigtige initiativ og kamp for den danske dramatik og fremtidens skrivestjerner.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s