Jo mere udkant jo større udsyn

Er på foredragsturné i Vendsyssel med emnet “Kan 2 millioner publikummer tage fejl?” – et foredrag om teater.

Og her på andendagen efter fire foredrag er min klare konklusion – at jo mere udkant, jo større udsyn.

Jeg har haft Hjørring som mit andet hjem i flere år, og har fulgt teaterlivet tæt heroppe. Men jeg har ikke helt samme indgående kendskab til bl.a. Sæby og Skagen.

Man kan ikke være meget længere væk fra der “hvor tingene sker” end i Skagen og Sæby er også godt nordpå. Hvor Hjørring har 44 km. til Aalborg, har Skagen langt nok til bare Frederikshavn eller Hjørring.

Ikke desto mindre har jeg her fået spørgsmål om, hvordan det ser ud med de smalle scener i København, om Det Kgl. Teaters problemer økonomisk og med publikum? I dag fortalte en lektor i fransk engageret om sine teateroplevelser med sine elever og alene hos Theatre du Soleil. Mange af dem syntes, det var lidt skidt, de ikke havde nået Skuespilhuset endnu. De lød som om, de var helt ærgerlige over, at de ikke havde været med mig i Berlin og se Rimini Protokolls “50 Aktenkilometer”… med andre ord: de havde alle sanser åbne mod det teaterliv, der udspilleder sig i hele verden.

De så teater i Frederikshavn i teaterforeningen, de glædede sig til at der kom noget i Skagen igen, de så da også dilettant, hvis det var, men allermest var de bare interesserede i alt det, der ikke nåede dem også. I kulturen generelt. Og deres viden om de aktuelle teaterproblematikker var overraskende.  

I Brønderslev var der til og med der spurgte mig om, hvordan det var med teaterstøtten herhjemme, for det syntes hun, var lidt uoverskueligt! Dét tror jeg da nok lige…

Så er det, at man pludselig føler, at den egentlig udkant, det er sådan set København. Fordi hovedstaden i sin selvforståelse er så central, at man her ikke behøver koncentrere sig om andet end det, der sker rundt om ens hjørne.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s