Er kultur tam tam?

Jeg blev mundlam – mest af vrede. Og mistede enhver evne til at argumentere bare nogenlunde overbevisende og intelligent, da jeg i en privat, politisk diskussion måtte høre en mand sige, at staten skulle stå for mindst muligt – det vil sige: Sygehuse, infrastruktur, det sociale og skoler. At staten skal stå for det, kan jeg ikke være uenig med – det var fortsættelsen, fremhævelsen af, at staten i hvert fald ikke skulle bruge penge på kultur. På at bygge kulturhuse og al den slags “luksus og tam tam”, som han kaldte det.

Han blandede godt nok tingene totalt sammen ved at skælde ud over, at man i hver en hovedgade møder en statue, fordi politikerne rejser monumenter over sig selv – var lidt i tvivl om han reelt tror, at de rejser buster af sig selv, byrødderne? – og at der ikke skulle bygges kulturhuse. Det har staten aldrig nogensinde krævet, at der skulle. Det er kommunerne selv, der tager den beslutning.

Men at fremhæve netop kulturen – ikke alt muligt andet – som noget, han virkelig følte for ikke skulle støttes, var dybt provokerende. Samtidig måtte jeg også erkende, at det er præcis sådan det er. Det er den debat, der foregår konstant og især netop nu. Fordi folk som ham her slet ikke kan se, at kulturen kan bruges til noget. Ikke er klar over, at vi faktisk har en eksportvare i dansk film, som størstedelen af dansk industri ikke kan præstere længere. At der er forfattere, der er mere oversat og solgt end hvad produkter lavet af mange håndværkere idag bliver. At der i kulturlivet er måder at gøre tingene på, tankegange, evnen til konstant udvikling og innovation, fra hvilke der er utroligt meget at lære for en stor del af dansk erhvervsliv, end hvad kulturlivet reelt kan lære af dansk erhvervsliv.

Selvfølgelig var det lige meget, hvad jeg havde sagt. Han havde været fuldstændig ligeglad. Han havde jo ikke brug for kulturen – og så er det ligemeget, at jeg på min side kan sige, nå men jeg har ikke brug for børnehaver eller motorveje i Vestjylland, så det mener jeg da bestemt ikke man behøver statsstøtte. Det må folk selv klare. Ved at køre langsomt på landevejene eller lade den ene forældre blive hjemme og passe… Udover at jeg ikke mener det, så ville det heller ikke være nær så god tone i selskabslivet at udtrykke den slags holdninger.

Mens det er helt ok at nedlægge dansk kulturliv – det er jo bare luksus, som vi ikke har råd til mere.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s