Fri-værdi på en anden måde

I fredags i Thisted holdt Danmarks Teaterforeninger den første af to konferencer om det frivillige arbejds betydning for kulturlivet i især udkantskommunerne.

Jeg var moderator på konferecen, og havde også på anden vis en fod indenfor, eftersom to af oplægsholderne var Per Boe Larsen og Morten Ovesen fra den frivillige arbejdsgruppe bag Hjørring revyens genopståen. De var inviteret til at fortælle om, hvordan de havde organiseret så mange og så forskellige kræfter til at give mere end en hånd med i arbejdet med revyen. Men også til at give et bud på, hvor stor en værdi dette arbejde udgjorde – omregnet til kroner og ører.

I arbejdsgruppen alene, og det er vel at mærke kun de seks mand – der er flere der har været ind over med hjælp på andre planer men mere on and off – har hver især lagt minimun 300 timer på det sidste år. Omregnet i kontanter er det lig med mindst 1,8 millioner kroner.

Et beløb som alene ville have umuliggjort en revy, hvis det havde skulle skaffes udover de mange penge, der er samlet ind til selve revyen. Dertil kommer i hvert fald 350.000 kroner oveni, som er det den store gruppe af frivillige, der arbejdede på Vendelbohus i spilleperioden bidrog med. De lagde tilsammen 63 timers friviligt arbejde på 36 spillegange.

Selv om jeg ikke altid er den store tilhænger af at omregne alting i hård valuta, så satte tallene sig alligevel ret fast i mig.

For tænk lige på, uden at behøve at regne nærmere efter, hvor stor en økonomisk værdi alene, frivillige landet over hver dag genererer til deres kommuner, når de arbejder på lokalarkivet, museet, i teaterforeningen, musikforeningen, til Kulturnætter/Høstnætter/byfester osv osv. Alt det, der er med til at holde et professionelt kulturliv igang konstant i de fleste byer, og gøre den interessant at bo i. Her er ikke medregnet mandetimer i amatørkultur som egnsspil, børnekor osv. der jo også skaber liv og glæde i byerne.

Hvis det frivillge arbejde for den professionelle kultur skulle financieres af kommunen selv, var der formodentlig ikke noget kulturliv überhaupt. Dels vil kommunerne nok sige, de slet ikke har disse midler, dels ville de næppe bruge de midler på at styrke kulturen, hvis de så havde dem. Der er god grund til at se på det frivillige kulturarbejde her i EUs frivillighedsår.

 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s