Det er stadig ikke fint at smile

“Dirch” filmen har fået mange roser i mange aviser.

Jeg vil godt erkende, at jeg slet ikke kan dele begejstringen. Ikke fordi jeg er verdens største Dirch Passer-fan, jeg har faktisk aldrig været sådan helt vild med ham og hans måde at være sjov på. Mere fordi jeg er meget træt af den holdning til revy og underholdningsteater, som filmen lægger for dagen.

Filmen om Dirch Passer er i mol. Den er sort. Den er en stor tragedie. Om en mand der ville noget alvorligt, vigtigt med sit liv og istedet endte med at spilde sit talent på dårlige revytekster og griske teaterdirektører, der misbrugte ham – til han døde af druk og en manglende evne til at sige nej.

(foto: Nordisk Film/PR)

Dirch Passer døde tidligt, og der er ingen tvivl om, at han var slidt op.

Men for at kunne synes godt om filmen og dens udsagn, skal man høre til den gruppe mennesker, der stadig ser revy, komedie og underholdningsteater som noget, der ikke er lige så godt og lige så vigtigt som klassisk teater. Som mener, at det er af større værdi at lave “Som man behager” end gøre “Op å då” til en humoristisk klassiker. Sådan havde Dirch Passers kollega Kjeld Petersen det, og på mange måder havde han også et talent, hvor man godt kan ærgre sig over, at han ikke blev brugt til alt, hvad der overhovedet var muligt at bruge ham til i den tid han levede. Han er en helt unikt god skuespillere – se det selv på film. Han er efter min mening også meget sjovere end Dirch Passer, men det er en smagssag.

I filmen fremstilles det som om Stig Lommer af pengebegær presser Dirch for at lade ham lave “Mus og mænd”, og igen til at opgive det alvorlige for egen vindings skyld.

Stig Lommer havde en fuldstændig unik evne til at finde talenterne og også se, hvad der var deres særlige evner. Og hans store tålmodighed og lange line i forhold til sine stjerner var medvirkende til, at ABC Teatret blev det teater, man bare ville til. Både som tilskuer og skuespiller. I dag ville ingen teaterdirektør acceptere den opførsel, Kjeld og Dirch udsatte Lommer for – til gengæld opstår det ekstraordinært store også så meget sjældnere i dansk teater i dag. Hvor funktionærtankegangen regerer i høj grad.

Ironisk nok så udnytter filmen ikke engang det øjeblik, hvor Dirch Passer rent faktisk eksploderede overfor Stig Lommer, hvor han brød med ham på mest dramatiske vis. Den bruger kun det halve af det: Stig Lommers ord ved Kjeld Petersens død om, at “Meget har Kjeld budt mig, men at dø på premiereaftenen, det er sgu lige godt det værste”. Hvorefter filmen lader Dirch stå paralyseret tilbage – stik modsat virkeligheden, hvor han rejste sig fra mindehøjestideligheden og straks forlod lokalet med Judy Gringer i hælene. For at bryde al samarbejde med Stig Lommer i 15 år og forlade revyen i 5.

Fordi han ikke ville lave den slags fladpandet underholdning mere? Snarere fordi han ikke kunne overskue det efter Kjeld Petersens død. Men han kunne jo ikke undvære det. Eller skulle det bare være fordi han var usikker på sig selv? Det kunne jo også være fordi Dirch rent faktisk havde savnet at lave revy? Og fordi han i Preben Kaas mødte sit livs næste Stig Lommer. Manden, der gav ham hans karrieres største successer og de ting, vi om noget husker ham for idag.

I filmen fremstår det derimod, som om Preben Kaas’ talent ikke kan leve op til Dirch Passer, og at vi igen har at gøre med en mand, der skal tjene penge på sin stjerne. Det er dybt uretfærdigt overfor Preben Kaas’ store talent. Og i flere interviews med Nikolaj Lie Kaas fornemmer man endda, at det er hans skyld, at portrættet af Preben Kaas ikke blev værre endnu. Ikke på grund af blodets bånd, men fordi Nikolaj Lie Kaas som skuespiller godt selv kan se, at hans far ikke var dårlig til det, han lavede. Tværtimod!

Men hvis man har den holdning, at den slags kunst som Cirkusrevyen og ABC Teatret repræsenterer er underlødigt, og kun er skabt for at bedøve folket, så det slipper for at tænke vigtigere tanker, så er Stig Lommer, Preben Kaas og alt det, de står for, ødelæggende for virkelige kunstnere.

Jeg har ikke ønsket en folkekomedie om Dirch Passer, men jeg er irriteret på filmens klichefremstilling af klovnen, der altid græder bag masken, mens publikum æder ham op. Af teaterdirektører som begærlige pengemænd uden evner for andet end at sælge, sælge, sælge.

Martin Zandvliet har selv tidligere sagt, at han ikke ønskede at tale med folk, der havde oplevet tiden selv og kendt Dirch.

Er det fordi de ville give et andet billede af tiden og personerne, end han selv ønskede at se? Fordi han måske mener, de glorificerer tingene? Det ville de fleste sikkert have gjort, hvis vi sammenligner med det resultat, der nu er kommet på film. Jeg har selv talt med en del af dem til min og Jakob Steen Olsens biografi om Stig Lommer “Kammerat med solen”. Og der lød rigtig mange lovord fra alle sider til den kreative, engagerede, dygtige og meget respekterede teaterchef Stig Lommer. Ingen gav billeder i stil med det, filmen viser af Stig Lommer som dæmonen i Kjeld og Dirchs liv. Ligesom der også kom en noget anden fortolkning frem af hvad der gik galt med Dirch Passer og det alvorlige teater, end det der er den gængse myte.

Jeg kan se, at folk, der kendte Dirch i BT har protesteret voldsomt over portrættet. Og at Zandvliet rent faktisk mener, at er spørgsmålet om de kendte Dirch rigtigt – for det gjorde ingen efter hans mening.

Okay – så er det på plads. Så synes jeg måske også, man har et problem som instruktør. Egentlig burde han nok bare have lavet endnu en film om en alkholiker – “Applaus” nu med mandlig hovedperson – fremfor at have forelsket sig i, at det lige netop skulle være Dirch Passer, der skulle være hans hovedperson. Og så få afsluttet det der opgør med alkoholiske mennesker, der svigter deres nærmeste, som begge hans film er fuldstændig båret af. For med “Dirch” er vi ude i det yderste af, hvad det opgør kan bære.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s